Performance training

Kdy je nejvhodnější zvolit tlustý úchop?

Existují různé proměnné úchopu při cvičení. Jednou z nich je jeho tloušťka. Ta může variovat od extra tenké jako u tréninkových os pro ženy nebo klasických V adaptérů, až po extra tlusté osy, které lze držet jen tzv. opičím úchopem. V praxi však existuje jakýsi standard toho, čemu se říká klasický úchop a tlustý úchop (fat grip, thick grip).

Když jsem před třemi roky vybíral vybavení do silového centra v Ostravě, věděl jsem, že tam chci mít tlusté osy, které jsem znal ze zahraničí. Od té doby mi přišly desítky možná i stovky dotazů po tom, k čemu vlastně takový tlustý úchop je. 

Tlustý úchop má řadu výhod. Je však, stejně jako cokoliv jiného v silovém tréninku, pouze nástrojem, který musíte umět využít ve svůj prospěch.

Z mého pohledu má největší přínos při tréninku pro svalovou hypertrofii, kdy se dá využít u cviků tlakových i tahových, velkých os i jednoruček, cviků komplexních i izolovaných. Ve všech těchto případech zvyšuje náročnost prováděného cviku, čímž vytváří větší stimul pro rozvoj svalové hmoty (jedná se o efekt pramenící primárně z nervové soustavy). Cvičení s tlustým úchopem by tedy mělo být implementováno do všech tréninků pro rozvoj svalové hmoty a setkáte se s ním i v rámci nové specializace Hypertrophy.

Otázkou však je, jak můžete tlustý úchop zařadit do vlastního tréninku, když Vaše fitko nedisponuje speciálním vybavením s tlustým úchopem (jako je tomu u Pražského Wolfs gate na videu)? Odpovědí je, že stačí jednoduše na jakýkoliv standardní úchop přidat speciální násadu fat gripz, kterou seženete například zde: http://bit.ly/2gd2NDY

Nehledejte výmluvy, proč něco necvičit, hledejte způsoby, jak to odcvičit!

 

Mgr. Adam Česlík

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..