Optimalizace zdraví Performance lifestyle

Zdravé střevo – podceňovaný základ zdraví

Stará moudrost tradičních lékařských systémů hovoří o tom, že každá nemoc začíná ve střevě a jako vždy má pravdu. Trávicí soustava je klíčem k našemu zdraví, protože rozhoduje nejen o tom, co dobrého/špatného se dostane do těla, ale i co následně v rámci detoxikace dokážeme dostat z něj. Zdravé střevo tak rozhoduje o naší psychice, přeměně postavy i celkovém zdraví a je zcela nezbytné, aby bylo v pořádku.

O úloze zdravého trávení se zmiňovala Eliška již minule ve článku Konvenční vs funkční medicína – co nám mohou nabídnout, kde jste se také mohli seznámit s rozdílným pohledem na léčbu z hlediska naší klasické západní medicíny, která léčí symptomy a alternativních léčebných přístupů, které se zaměřují na příčiny, kam spadá právě také obnova zdraví trávicí soustavy jako první krok při léčbě řady onemocnění, které s ní přitom na první pohled vůbec nemusí souviset. 

V tomto článku se dále seznámíte s některými konkrétními a u nás téměř neznámými onemocněními trávicí soustavy, které přitom stojí často v pozadí za navazujícími zdravotními obtížemi:

  • IBS – Syndrom dráždivého tračníku
  • SIBO – Prorůstání bakterií do tenkého střeva
  • Potravinové alergie, intolerance a senzitivity
  • Leaky GUT – Syndrom zvýšené propustnosti tenkého střeva
  • GAPS – Syndrom trávení a psychologie

Proto neváhejte a pusťte se do tohoto dlouhého článku. Vezměte si na čtení přitom potřebný čas a klidně si jej rozdělte na jednotlivé kapitoly. Klíčové je, abyste správně pochopili jednotlivé poruchy trávení i to, jak je doposud naše medicína nebere na zřetel a selhává v jejich diagnostice.

 

Poznej svého nepřítele

Myslíte si, že se vás článek o poruchách trávení, které se mohou promítat do snižování kvality života i vzniku chronických onemocnění netýká?

Možná budete překvapeni, co všechno se pod onemocněním střeva skrývá!

Více vám poodhalí následující řádky a další články ze seriálu o zdravém střevě, kde se seznámíme například s tím, co je SIBO, „leaky gut“, FODMAP či histaminová senzitivita, tedy tématy, které standardní české zdravotnictví, ale i většinová západní medicína, stále neberou vážně v potaz, případně o nich vůbec neví nebo je pro jejich komplexnost a složitost nechtějí řešit, což má tragické důsledky.

Nevyvážená střevní mikrobiota, narušení stěny tenkého střeva („leaky gut“) a zde sídlícího nervového a imunitního systému způsobuje nejen střevní potíže a střevní záněty jako takové, ale je příčinou mnohých, na první pohled se střevem nesouvisejících nemocí – od „normálního“ akné, nadváhy a podváhy, cukrovky, nemocí štítné žlázy, autoimunitních chorob, až po některé případy psychických onemocnění (především deprese a úzkosti, ale i schizofrenie, ADHD/ADD a anorexie).

 

Co je to IBS?

Zkratka IBS stojí za anglickým Irritable Bowel Syndrome, tedy syndromem dráždivého tračníku (střeva).

Jedná se o více či méně závažné obtíže, které jsou často považovány za normu a nevěnuje se jim příliš pozornosti, jak již bylo zmíněno výše.

Symptomy zahrnují nadýmání, uvolňování množství plynu bez i se zápachem (po jídlech i během dne), zácpu, průjem, střídání obojího, bolest, škroukání a křeče v břiše, nevolnost, pálení žáhy apod.

Většina konvenčních lékařů (vč. gastroenterologů) si s tím neví rady a jednoduše onálepkuje pacienta diagnózou IBS nebo dysbiósa, pokud nenajde ve střevě objektivní zánět nebo rakovinné bujení, a pošle ho domů s tabletami proti nadýmání nebo doporučením k psychologovi/psychiatrovi (s konvenčními léky – např. kortikosteroidy – ho pošle domů i v případě onoho objektivního nálezu, což je však jen „vyhánění čerta ďáblem“, záplata, která neřeší příčinu zánětu).

Takovéto neúčinné jednání může mít v kontextu důležitosti zdravého trávicího traktu a jeho vlivu na vznik nemocí a celkové prospívání organismu nedozírný dopad. Je důležité se nespokojit s pouhou diagnózou – ve funkční medicíně vždy „vrtáme“ až ke kořenům problému, dokud nenalezneme pravou příčinou. Pouze to může zaručit optimalizaci zdraví.

 

Příčiny vzniku syndromu IBS

Článek Detoxikace a podzimní očista

Na obecné úrovni jsou příčiny podobné jako u ostatních onemocnění již z logické podstaty oné vzájemné souvislosti:

  • alergeny a potravinové intolerance
  • nekvalitní strava
    • průmyslové zpracované potraviny
    • nadbytek sacharidů zejména z jednoduchých cukrů a obilovin
    • nedostatek kvalitních tuků, bílkovin a vlákniny
    • deficit vitamínů a minerálů
    • pravidelná konzumace alkoholu a tabáku
  • dysfukční trávicí systém (zejména velice častá bakteriální nerovnováha ve střevě – SIBO; popř. kvasinky a paraziti)
  • nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku (ta je naprosto zásadní pro správné trávení, od ní vše začíná)
  • nedostatek trávicích enzymů
  • nadbytek toxinů (ze vzduchu, vody, potravin)
  • chronické užívání antibiotik a léků
  • dlouhodobý stres (zpravidla nebývá jedinou příčinou, ale zhoršuje všechny ostatní)

 

SIBO – aneb když dobré bakterie škodí

Významnou pozornost si zaslouží SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), které je nejméně u 60 % lidí trpícími IBS jeho příčinou, a proto bývá s IBS chybně zaměňováno jako jedno a to samé (nemusí být však příčinou u každého IBS). Jedná se o přemnožení bakterií v tenkém střevě, které by zde však za normálních podmínek neměly být; tenké střevo je sterilní. Tyto bakterie se zde živí nestrávenou potravou, především sacharidy, přičemž preferují určité typy sacharidů. Podstatou je, že bakterie narušují sliznici střeva, dochází k syndromu propustného střeva („leaky gut“), kdy:

  • se přestávají adekvátně vstřebávat živiny
  • zvyšuje se propustnost tenkého střeva, takže se více bakterií, toxinů a antinutrientů dostává do těla
  • dochází k provokaci imunitního systému, který číhá za stěnou tenkého střeva, což ho přetěžuje, vyčerpává a oslabuje
  • narušuje se část nervové soustavy situovaná kolem trávicí soustavy (enterický nervový systém), což následně ovlivňuje i mozek
  • následně dochází k plejádě z toho vycházejících problémů na fyzické i psychické úrovni

Při léčbě – potlačení bakterií – je tedy základním kamenem strava, což je většinou kombinace SCD/GAPS diety a nízkého FODMAP; jsou však různé možnosti a záleží na individuálním případu.

Samotná strava, která významně podporuje léčbu a slouží jako prevence proti návratu bakterií, však nestačí a je třeba ji podpořit speciálními antibiotiky působícími pouze v tenkém střevě či stejně účinnými bylinnými antibiotiky (různé kombinace specifických antibakteriálních bylin).

Dále následuje i důležitá fáze „po“ léčbě. Jedná se o konkrétní a na sebe navazující komplexní postupy, konvenčním lékařům v ČR stále neznámé.

SIBO bude tématem samostatného článku, kde se mimo jiné dozvíte, co za bakteriemi v tenkém střevě stojí, jak se dá SIBO diagnostikovat a že existuje několik typů, podle kterých se volí léčba.

 

Potravinové intolerance – skrytá hrozba

Druhou významnou příčinou IBS jsou potravinové alergie a intolerance. Nejčastěji se jedná o nesnášenlivost na:

  • lepek a další prolaminy (proteiny v pšenici, žitu, ječmeni i ovsi)
  • laktózu
  • kasein a syrovátku (z mléka a mléčných výrobků)
  • vejce
  • sóju
  • kukuřici

Je přitom potřeba rozlišovat mezi potravinovými alergiemi, intolerancemi a zvýšenou citlivostí. Problém s lepkem tak může například mít 4 různé podoby:

  1. Alergie na lepek (alergická histaminová reakce).
  2. Celiakie (intolerance/nesnášenlivost lepku/gliadinu na úrovni tenkého střeva)
  3. Intolerance lepku v jiných tělesných systémech (non-celiac gluten disease, což je dneska v zahraničí již samostatná diagnóza, o které zatím v ČR většina lékařů neví nebo ji neuznává)
  4. Zvýšená citlivost na lepek, kterou trpí 90% Evropské populace, kdy lepek a další prolaminy otevírají spoje ve stěně tenkého střeva bez na první pohled znatelných obtíží.

Pozn.: Problematické přitom mohou být ale i obiloviny bezlepkové (proto například mnoha celiakům vyřazení pouhého lepku nepomůže), protože obsahují svoje vlastní lepku podobné proteiny (prolaminy) a také nestravitelnou vlákninu a sacharidy, na které mohou být lidé se SIBO citliví – stejně jako na mnoho dalších potravin.

Nenechte se proto uchlácholit u nás běžně prováděnými krevními testy na protilátky IgE (alergie), které Vám sice mohou říci, že netrpíte na dané potraviny alergií, ale potravinové intolerance (IgG) neodhalí. Ty dokáží odhalit pouze specializované a drahé laboratoře v zahraničí, stále však nebudete vědět, zda se jedná o intoleranci vrozenou nebo pouze získanou.

Ty totiž dokážete rozlišit pouze vyloučením podezřelých potravin ze stravy alespoň na jeden měsíc a současným zařazením suplementačního protokolu pro obnovu zdraví GIT tak, jak je popsán v knize PL 3.0 Optimalizace zdraví. Pokud po tomto ozdravení střeva bude po opětovném zařazení potraviny docházet k problémům i nadále, jedná se o geneticky vrozenou intoleranci (pozn. Adam Česlík).

Projevy intolerance se různí od trávicích obtíží přes obtíže s trávením přímo nesouvisejícími, až po psychické potíže (únava, deprese, neschopnost se soustředit) v různém časovém úseku (v horizontu až 3 dny po konzumaci potraviny).

S alergiemi/intolerancemi souvisí i histaminová senzitivita a nadbytek histaminu v těle (ať už samotná nadprodukce a jeho hromadění v těle z různých příčin nebo z vnějších zdrojů – potravin), s kterým se potýká běžně mnoho lidí, ale většinou o tom nemají ani tušení. Tato problematika si však také zaslouží svůj vlastní článek.

 

Souvislost s poruchami štítné žlázy

Dnes velmi časté poruchy činnosti štítné žlázy (hyper a hypofunkce) se málokdy dávají do souvislosti se stavem střev – hypofunkce štítné žlázy zpomaluje veškeré procesy v těle včetně trávení a dává tak tedy prostor k zácpě, nárůstu patogenních organismů ve střevě a s tím souvisejícím problémům.

Mnoho lidí s hypofunkcí štítné žlázy taktéž nemá dostatek HCl v žaludku a dochází u nich k poruše trávení. Platí to však i obráceně: část hormonu T4 je konvertována na funkční T3 právě v tenkém střevě a pokud je střevní flóra narušená, nedochází k dostatečné konverzi.

Syndrom zvýšené propustnosti tenkého střeva („leaky gut“) je jednou z primárních příčin autoimunitních onemocnění, vč. Hashimotovy thyreoitidy, kdy zvýšeně aktivovaný imunitní systém napadá v tomto případě štítnou žlázu. Není proto divem, že u poruch funkce štítné žlázy nalézáme téměř vždy také intoleranci lepku a leaky gut (pozn. Adam Česlík). 

 

Souvislost s psychikou a význam stresu

Článek: PSYCHICKÁ NEMOC A CESTA KE ZDRAVÍ

Střevu se  přezdívá “druhý mozek”. Tenké střevo má svůj vlastní nervový systém s obrovským množstvím neuronů, které mezi sebou pomocí neurotransmiterů komunikují a ovlivňují tělesné funkce.

Vzájemná komunikace probíhá také mezi mozkem a střevem, proto se disbalance na komunikační ose mozek-střevo projevují také ve formě psychických obtížích od depresivních nálad až po těžší psychická onemocnění.

„Zlé“ mikroorganismy či jejich nerovnováha, potravinové intolerance, zánět – to vše narušuje a dráždí imunitu i nervy ve střevě, zvyšuje produkci stresových hormonů, mění se hladiny neurotransmiterů. Mozek obdrží tomu odpovídající signály.

Na tuto souvislost poukázal jako jeden z prvních v roce 2004 americký lékař Dr. Henry Lin, který tak představil nový náhled na IBS.

Syndromem trávení a psychologie (Gut and Psychology Syndrom, GAPS) se zabývá několik desítek let také známá neuroložka Dr. Natasha Campbell-McBride, která upozorňuje také na souvislost mezi narušenou střevní flórou již od dětství (která vzniká  v prvé řadě porodem přes císařský řez, následně pokud není díte kojeno a terciárně nadměrným dbáním na hygienu – pozn. Adam Česlík)  a vznikem autismu, dyslexie, ADHD, schizofrenie, depresí či poruchami příjmu potravy.

Jedná se přitom v prvé řadě o onemocnění trávicího systému, nikoli mozku a zásadní vliv na ně má již před početím strava matky (toxiny a alergeny – lepek, kasein atd.). Dr. McBride stojí za vytvořením specifického ozdravného protokolu GAPS.

Stres, spěch, orientace na výkon a hektický životní styl samozřejmě obtíže nadále zhoršují, a proto je potřeba změnit i způsob života a uvažování. Život v neustálém sympatetickém (stresovém) režimu, tedy v pravěkém módu „bojuj nebo uteč“ určeném původně pouze pro krátkodobé trvání, přímo ovlivňuje činnost střeva, tlumí jeho aktivitu, tedy střevní motilitu. Nicméně je důležité podotknout, že sám o sobě není stres příčinou nebo jediným spouštěčem IBS; rozhodně ho však nezlepšuje.

Cvičení, dýchání, jóga a meditace sami o sobě k vyléčení nestačí (to platí nejen u IBS), zůstávají však mocným nástrojem podpory k uzdravení a zvládání stresu.

„Obyvatelstvo je vzděláváno potravinářským průmyslem (byznysem)…, doktoři též, protože výživa se na medicíně neučí.“ Natasha Campbell-McBride

 

Článek Astanga jóga – SKUTEČNÁ FYZICKÁ DŘINA NEBO STREČINK S MEDITACÍ?

 

Jak začít – základní kroky teď a tady

Vzhledem ke komplexnosti problému a okolnostem, které jsou pro každého jiné, je důležité hledat řešení v individuálním přístupu.

První žádoucí řešení se nabízí u změny stravy, kde je základem vyřadit všechny průmyslové výrobky, umělé polotovary a vařit z přirozených surovin.

Vysadit jednoduché cukry a sacharidy (ty alespoň omezit a zůstat u bezlepkových obilovin a batátů/brambor), alkohol a stimulační látky; zařadit dostatek kvalitních tuků (vč. nasycených, a ano, i nezbytného a veřejností nepochopeného „škodlivého“ cholesterolu!, vyřadit ztužené/trans tuky a pro-zánětlivé rostlinné oleje s nadbytkem omega-6 jako je slunečnicový a řepkový olej), dostatek bílkovin (z živočišných zdrojů) a vlákniny (ze zeleniny a ovoce – zde však pozor u SIBO).

Taktéž zařazení vhodných a kvalitních suplementů (vitamínů, minerálů, antibakteriální léčby, účinných bylin, probiotik…), změna životního stylu (zvládání stresu, cvičení) a zdravý spánek musí jít v ruku v ruce se snahou o uzdravení.

Doporučuji proto začít například protokolem PL 3.0: Optimalizace zdraví, průvodci zaměřeném na zdraví trávicí soustavy, následnou fázi posílení detoxikace těla a optimalizaci spánku.

U SIBO, střevních zánětů, infekcí, autoimunitních onemocnění apod. však základy v rámci stravy a nebo i fáze v rámci protokolu Optimalizace nemusí stačit, a proto je vhodná individuální spolupráce. Tu nabízím také v průběhu vaší cesty protokolem Optimalizace zdraví – konzultace vhodných potravin, suplementů, praktické rady a jakékoli nejasnosti. Budu ráda, pokud Vám budu moci pomoci!

Eliška Sluková

 

 

Může se Vám také líbit

2 komentáře

  • Odpovědět
    sm
    6.11.2017 at 19:37

    Dobrý den, lze vidět, že se stotožňujete s autory knihy Jídlo na prvním místě. Většinou se však specialisté, ale studie příliš neshodnou.

  • Odpovědět
    Jakým způsobem škodí lepek? – Rise by Performance training
    13.11.2017 at 13:22

    […] Zdravé střevo – podceňovaný základ zdraví […]

  • Napsat komentář