Performance lifestyle Zdravé střevo

Proč je pravá italská pizza zdravější než klasická?

Pizza je skvělým příkladem toho, jak může kvalita a zpracování surovin rozhodnout o tom, zda vytvoříte nutričně (byť i kaloricky) bohaté jídlo, které si užijete a přitom nebude mít negativní vliv na zdraví nebo junk food a vysoce-průmyslově zpracovanou potravinu, která nakopne Vaši systémovou zánětlivost.

Příkladem může být moderní pizza v New Yorku vs tradiční pizza z Neapole.

 

Deštivý New York

V USA mají nejen problematičtější pšenici (od kvality půdy, přes GMO, až po round-up), ale těsto je tam děláno narychlo a doplněno o řadu potravinářských aditiv a prezervantů, jejichž jméno se nesmí v Evropě ani vyslovit. Upečení v běžné troubě je pak završením antikulinářského procesu.

Výsledkem je, že pokud si dáte v USA pizzu a jste trochu citlivější, tak Vám po ní bude vyloženě zle. Sám jsem si to na sobě otestoval hodněkrát, a v Americe už si prostě pizzu nedám (byť to může vypadat jako pravá italská migrantská restaurace).

 

Slunná Itálie

V Neapoli panuje přesně opačný proces: Používají se tam tradiční odrůdy pšenice (jako semolina), které mají méně problematický genom, nepoužívá se glyfosfát a půda je tam stále „živá“. Pšenice je pak v tomto regionu mnohdy stále zpracovávána v původních kamenných mlýnech.

Ten největší rozdíl ale přichází při přípravě těsta, které podle tradiční italské receptury kyne 4 dny v chladu. Během tohoto procesu je naštěpena větší část lepku (obdobně jako u kváskového chlebu). Díky tomu je neapolská pizza na základě naší zkušenosti tolerována i lidmi s pšeničnou senzitivitou (nikoliv však celiaky).

 

Nemusíte přitom cestovat do USA a Itálie, abyste se s těmito pizzami setkali. Obdobnou dichotomii, či spíše spektrum „kvality pizzy“ potkáte i u nás. A je proto důležité pochopit, jak bude Vaše tělo reagovat na pizzu není dáno pouze její kalorickou hodnotou a surovinami, ale i použitými postupy při její přípravě.

V rámci Performance lifestyle nejíme pizzu příliš často, když ale ano, jsme pravými gurmány a jdeme silně za tradiční neapolskou pizzou, která potěší nejen chuť a mozek, ale i tělo. V Praze se s ní setkáte ve Wine food Market či Pizza Nuovo. V Plzni skvělý podnik Da pietro (odkud je i foto).

 

Buon gusto amici!

 

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.