Optimalizace zdraví Performance lifestyle Suplementace

Efekt, formy a využití Vitamínu C

V dnešním videu si v rámci naší osvěty o látkách pomáhajících naší imunitě řekneme něco více o Vitaminu C, asi největší stálici na poli doplňků stravy, který se u nás užívá v podstatě od revoluce, a za tu dobu se vlastně nezměnil. Až v posledních letech se objevila tzv. liposomální forma, která umožňuje obejít některé nedostatky v oblasti vstřebávání z GIT (kdy se se zvyšující dávkou snižuje vstřebatelnost běžného vitaminu C, více na videu).

Nicméně! Na vitamin C by se nemělo zapomínat, protože je pro naše tělo skutečně extrémně důležitý, a co si budeme povídat, ze stravy už ho dneska zas tak hodně do sebe nedostanete (myšleno i aktuálně v temné části roku).

Vitamin C je velice důležitý nejen jako antioxidant (což je většinou jediný efekt, který se zmiňuje), ale také pro naše imunitní buňky, ať již to jsou lymfocyty, fagocyty nebo neutrofily, tak zvyšuje jejich schopnost identifikovat a pohlcovat patogeny, zvyšuje produkci antivirálních interferonů a posiluje plicní imunitu proti patogenům, což je naše nárazová vrstva proti neplechám ze vzduchu.

Co se týče dávkování, tak se skoro vždy u příspěvku o vitaminu C (jako byl i včera) ozve někdo, zda vyšší dávky nepoškozují střevní sliznici / ledviny atd. Podle studií, které jsem viděl tak ne, a to včetně toho, že se na rakovinu používalo 40 – 100 gramů intravenózně (týdně), a to jsou sakra citliví pacienti. Tolik řečeno, určitě může existovat někdo, kdo bude mít geneticky snížený metabolismus vit. C a budou mu vyšší dávky vadit (nebo třeba i citrusy obecně).


Kam pro další informace týkající se imunity? 

 

 

 

 

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.