V tomto článku se podíváme na jednu z nejvíce nutričně denzitních potravin planety a skutečnou superpotravinu – hovězí játra! Dočtete se nejen proč je dobrý nápad hovězí játra zařazovat, ale zjistíte taky praktické tipy, jak játra efektivně a hlavně chutně připravit!
PROČ KONZUMOVAT HOVĚZÍ JÁTRA?
1) DENZITNÍ ZDROJ ŽIVIN
V relativně malém množství, hodně nutriční poezie!
2) DOPLNĚNÍ CHYBĚJÍCÍCH MIKRONUTRIENTŮ
Vzájemně se podporující, jako to příroda vymyslela.
3) PODPORA ŽIVOTNÍ ENERGIE
Podpora tvorby hemoglobinu.
4) JEDNÁ SE O CENOVĚ DOSTUPNOU SUPERPOTRAVINU
Seženete ji doslova za pár korun.
5) VRACÍTE SE ZPĚT K TRADIČNÍMU ZPŮSOBU STRAVOVÁNÍ
V minulosti bylo zvykem konzumovat všechny části zvířete – jinými slovy od „čumáku k ocasu“ (nose to tail).
TIPY PRO PŘÍPRAVU HOVĚZÍCH JATER
TIP 1: KRÁJEJTE JÁTRA NA CO NEJTENŠÍ PLÁTKY!
Největší chybou, které se lidé dopouští při přípravě hovězích jater (za předpokladu, že mu příliš nechutnají) je, že játra nakrájí na příliš hrubé kousky, které následně „mrsknou“ na rozpálenou pánev. Výsledek je často neuspokojivý (dlouhou dobu i pro mě), protože játra pak mají zvláštní konzistenci, dají vám zabrat při žvýkání nebo jsou dokonce uvnitř ještě syrová, což umocní negativní zážitek, který lidé nechtějí příliš často opakovat.
V praxi se mi nejvíce osvědčilo dát si záležet na krájení jater, a to tak, aby byly plátky jater co nejvíce tenké a snadno se na pánvi propekly. Nejenže je tímto stylem připravíte doslova za pár minut, ale současně výrazně zlepšíte celkový chuťový zážitek, protože nebudete muset játra dlouze žvýkat a trápit se s kvůli jejich konzistenci.
TIP 2: SKRYTÁ JÁTRA!
Dalším účinným způsobem, jak si konzumaci jater zpříjemnit je jejich „skrytí“ do mletého hovězího masa!
Ano čtete správně! K tomuto způsobu budete potřebovat buďto játra nakrájet co nejvíce najemno, kdy proto aby se vám to povedlo co nejsnadněji. tak doporučuji játra krájet ještě lehce zamražená, aby vám lépe držely tvar. Druhou možností je použít mlýnek na maso a játra nekompromisně namlít.
Jakmile budete mít játra připravena, tak si je můžete dle libovolného poměru namíchat s mletým hovězím masem, kdy doporučuji 80:20 ve prospěch mletého masa.
Mleté maso pak můžete využít dle libosti, buďto ve formě burgerů nebo masových kuliček. Játra v nich téměř nejdou cítit, kdy můžete ještě samozřejmě použít různé koření (tymián, rozmarýn, pepř, kurkumu…) a chuť si více zpestřit.
Tento způsob je vhodný i pokud máte rodinu s dětmi, které nad játry ohrnují nos, protože v praxi játra příliš neucítí a pomůžete jim získat cenné živiny nebo taky postupem času optimalizovat jejich chuťové preference.
TIP #3 – JÁTROVÁ PAŠTIKA
Pokud vám klasická příprava jater chuťově nevyhovuje, tak můžete vyzkoušet domácí přípravu paštiky z hovězích jater, kterou si pak můžete spojit s pro mnohé oblíbeným čerstvým kváskovým chlebem nebo bagetkou.
No jo, ale jak na její přípravu? Ta je lehce komplikovanější, ale není to nic, co byste doma nezvládli!
Příprava játrové paštiky:
Ingredience:
- 200–250 g másla
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 2 nasekané stroužky česneku.
- 500 g hovězích jater (Farmářských / BIO)
- 1 lžíce nefiltrovaného jablečného octu.
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce tymiánu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup přípravy:
- Na dvou lžících másla (nebo sádla) na střední intenzitě plamenu orestujete cibuli (cca. 5 minut, dokud cibule nebude mít svou specifickou barvu a vůni). Následně přidejte česnek a pokračujte v restování další 2 minuty.
- Játra mějte nakrájená na tenké plátky a přidejte je na pánev, mimo česnek a cibuli (ty dejte na pánvi stranou). Protože je pánev rozpálená, tak bohatě stačí tenké plátky jater osmahnout z každé strany na 60 – 90 sekund.
- Následně játra včetně česneku a cibule vyjměte z pánve a nechte je vychladnout.
- Jakmile játra (+ cibule, česnek) vychladnou (stačí 5–10 min), tak je vložte do výkonnějšího mixerů a přidejte ocet, koření a ½ rozpuštěného másla (ten si rozpusťte zvlášť na pánvi).
- Důkladně rozmixujte do jemné konzistence. Následně přidejte zbytek rozpuštěného másla a znovu rozmixujte do doby, než budete mít pocit že lepší už to nebude.
- Jakmile budete mít hotovo, tak paštiku můžete buďto ještě přecedit přes jemný cedník nebo jí můžete rovnou vlít do předpřipravených skleněných nádob.
Následně můžete dát paštiku přes noc do lednice a je hotovo. Nebo můžete do sklenic s paštikou přidat další rozpuštěné máslo, které vám přes noc ztuhne a paštika se tak lépe konzervuje = vydrží vám v lednici déle.
DŮLEŽITÉ: NEZAPOMEŇTE NA KVALITNÍ SUROVINU!
Než se do zařazování jater pustíte, myslete na to, že je naprosto zásadní hlídat si jejich kvalitu! Ta totiž přímo úměrně ovlivňuje jejich nutriční složení!
Nakupujte proto játra od farmářů, kteří mají svůj chov s volně pasoucím se dobytkem. Nemusí jít nutně o BIO hovězí játra, protože ne všechny farmy si mohou dovolit BIO certifikaci. Hlavním znakem kvality je volný chov, ve kterém má dobytek přístup k přirozené stravě.
Žádné komentáře