Když mi před několika lety v malém městečku jménem San Pedro de Alcántara donesli ke snídani pomerančový džus, a já se poprvé napil, bylo to jakoby mé tělo zaplavila náhlá vlna euforie, elektrizující pocit, možná dokonce i husí kůže, jak se možná poprvé v životě dostaly mé chuťové pohárky do kontaktu se skutečně kvalitním pomerančovým freshem .
Podobně jako většina lidí v ČR, jsem od nás znal nechvalně proslulé pomerančové džusy (na kterých jsme vyrůstali), nebo v lepším případě „freshe“, které si člověk objedná v kavárně ke snídani, ale které jsou většinou připravené dopředu, aby se s nimi během směny neztrácel čas.
Co bylo ale tak magického na nápoji, který mi byl naservírován tehdy na jihu Španělska? Odpovědí bylo, že to byl skutečně čerstvě ručně vymačkaný pomerančový fresh, ve kterém byla nejen dužina (žádné strojové oddělování složek jako v Ugu, kde pomerančový fresh nestojí za moc), ale hlavně, byl z lokálních Španělských organických pomerančů. Kdy existovalo organické propojení mezi jejich plantáží a drobnými podnikateli z okolí, kteří pomeranče odebírali a servírovali z nich freshe v okolních městech pro turisty (byť San Pedro je všechno jen ne turistická destinace).
Od té doby jsem se vždy těšil, ať už to byla cesta do Marbelly, nebo později na Krétu, na tyto nebývale dobré, a nabíjející pomerančové freshe, které prostě u nás nikde nedokázali takhle udělat.
A zatímco na Krétě Vám takový fresh (stejně jako espresso freddo – aka na ledu) udělali v Performance kvalitě i na té nejvíce zaplivané pumpě u cesty v zemi nikoho, tak na Tenerife byly freshovací stroje v každém Supermercadu. A povím Vám, že nebylo nic lepšího, než si při cestě na pláž stočit litr (!) toho nejlepšího freshe (hned u něj připravené láhve nebo do vlastní termosky) za cenu, jako v Praze v kavárně dostanete sotva dvě deci, vzít si ho na pláž a po otužování v ledovém oceánu a ranní rutině na pláži se osvěžit a posilnit pod horkým sluncem tímto extrémně lahodným nápojem.
Pomerančový fresh a vystavování se slunci jdou totiž ruku v ruce, a pití pomerančového freshe (čerstvého) po opalování je jednou z nejlepších strategií, jak nejen nebýt ze slunce unavený ale mitigovat (neutralizovat) jakékoliv možné neg. efekty zvýšené solární radiace (aka volné radikály a zánětlivost).
Pojďme nyní společně nahlédnout pod pokličku tomuto magickému nápoji, a jasně si vydefinovat, co by měl splňovat.

Pomerančové džusy, koncentráty a reálné freshe:
Nejprve je potřeba uvést na pravou míru, že pomerančový fresh nemá nic společného s běžně dostupnými pomerančovými džusy, které jsou v drtivé většině případů vyrobené z koncentrátu, prošly silnou pasterizací a ve své podstatě se jedná pouze o tekutinu plnou jednoduchých cukrů s žádnou přidanou hodnotou!
Naopak pomerančový fresh, jak už jeho název napovídá, je vyroben (nejlépe) z čerstvých BIO pomerančů a konzumuje se v nejbližší době (do 30 minut – o tom proč dále) od jeho přípravy.
Takový fresh je ideální připravit si doma, buď pomocí ručního odšťavňovače (jako je na citróny – nejlepší na předloktí), tradičního pákového, nebo semi-automatického, který jsem nedávno zakoupil v Tescomě (doslova za pár stovek), a který jede a vy jen držíte pomeranč (to nejlepší z obou světů). Oproti běžnému přesvědčení tedy nemusíte mít stroj za 10 tisíc, ale nejlepší je opravdu ruční pohon (a pokud máte kvalitní pomeranče stačí 2 – 3 na přípravu dostatečného nápoje).
Doporučené nástroje:
- ELEKTRICKO-manuální odšťavňovač na citrusy GRANDCHEF z TESCOMY.
- BIO pomeranče (pozor ta položka je po 3 – 4 ks).
Druhou možností (méně optimální) je zakoupit fresh v kavárně, restauraci a podobně, kdy se vždy dívejte, jestli ho strojově mačkají nebo nalévají z připravené nádoby (= není čerstvý). Kvalita pomerančů je pak ale většinou suboptimální (= rezidua pesticidů uvolněná do freshe, protože se nejedná o organické pomeranče).
- POZOR: Pokud si kavárna / restaurace dělá fresh dopředu (např. ráno), tak tam nebude většina benefitů proč jej pijeme (viz dále), a současně to neospravedlní cenu často kolem 85Kč+ za 2 deci.
–VIDEO: Jak vypadá příprava freshe doma–
No a třetí možností je zakoupit za studena lisovanou šťávu z pomerančů, která se prodává v supermarketech u zeleniny, kdy je ideální, aby nebyl fresh v čiré plastové láhvi (jakože většinou je).
Taková šťáva z pomerančů sice nebude mít takový efekt jako čerstvý fresh (protože tam vitální látky už degradovaly), pořád je to ale dobrý zdroj cukrů a některých mikronutrientů vhodný pro léto, navíc se skvělou chutí. Při výběru v supermarketu hleďte na tato pravidla:
- Nejprve je potřeba se ujistit, že se nejedná o produkt vyrobený z koncentrátu, pak by se jednalo o obyčejný džus schovaný za fancy názvem, který klame spotřebitele.
- Trefou do černého je naopak produkt obsahující pomerančovou šťávu lisovanou za studena, a který je buďto zcela nepasterovaný nebo prošel pouze šetrým ošetřením vysokým tlakem (paskalizací) + je balený nejlépe v kvalitnějším nápojovém kartónu, a nikoliv v průsvitném plastu.
- V Albertu seženete sice dva typy ale díky tomu, že je v čirém obalu, na který nonstop svítí modré světlo z lednice, tak to není ideální. V Praze je nejlepší z obchodů Delmart (průhledná lahev ale čerstvý, dělají si ho sami) nebo značka Don Simon Narania (viz obrázek).

BENEFITY ČERSTVÉHO POMERANČOVÉHO ELIXÍRKU:
A) HLAVNÍ BENEFITY POMERANČOVÉHO FRESHE:
1. Tím hlavním benefitem je, že pomerančový fresh obsahuje celistvou podobu vitamínu C, jehož molekuly vytvářejí „kapsli“ obalující v sobě (a ukrývající) další mikronutrienty, které jsou v celistvém Céčku obsažené a jsou velice prospěšné pro zdraví. Tento celistvý vitamín C přitom ve freshi degraduje 30 minut od vymyčkání, což je jedním ze dvou důvodů, proč chcete fresh vypít ihned po vymačkání.
2. Další, a v podstatě neznámým benefitem, čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (aka freshe) je mechanicky uvolněný molekulární vodík (kdy vodíková voda je v současné době velké téma biohackingu a longevity), který spolu s elektrolyty a elektricky nabitou vodou (která se drží v hermeticky uzavřených plodech), stojí za zmiňovaným ELEKTRIZUJÍCÍM efektem (jak pocitově v ústech, tak v těle), který má také čerstvá studánková voda.
Všechny tři přitom stojí za efektem snižování oxidativního stresu (i toho ze se slunce) a tlumení zánětlivosti (tam kde je leak volných radikálů). To je také důvodem, proč se jedná o zajímavé spojení skvělé a osvěžující chuti + dobrý zdroj rychlých cukrů (proto je vhodný hlavně v létě, hlavně ve spojení s vystavením se slunci / opalování nebo i na jaře po fyzickém tréninku) + jako bonus doplnění vitamínu C a zajímavý efekt na snižování zánětlivosti (z tréninku, slunce, HEV modrého světla, nnEMF a nebo řady toxinů moderního životního stylu).
PAMATUJTE PŘITOM (opakování):
Zatímco molekulární vodík díky nízké atomární hmotnosti velice rychle mizí do okolního prostředí, tak vitamin C zase rychle degraduje na vzduchu. To je tedy důvodem toho, proč je v obou případech důležité vypít fresh ideálně ihned po vymačkání (nejpozději do 30 minut), než zcela ztratí to nejcennější, proč ho pijeme.
Kromě toho je samozřejmě pomerančový fresh zdrojem nejen cukrů a vlákniny (alespoň částečně, protože je s dužinou), ale obsahuje také další mikronutrienty, které podporují náš metabolismus.
Kromě toho se dá pomerančový fresh využít v kombinaci s konzumovaným červeným masem (např. hovězím steakem), kdy zvyšuje absorbované železo z masa (na druhé straně pokud ho má člověk příliš je lepší fresh s jídlem nedávat).

B) DALŠÍ BENEFITY POMERANČOVÉHO FRESHE:
1) Zrychlení a podpora metabolismu – Příjem jednoduchých cukrů z pomerančového freshe může podnítit produkci hormonů štítné žlázy a tím zrychlit váš metabolismus. Zároveň budete-li pomerančový fresh popíjet venku na slunci, tak zefektivníte metabolismus glukózy díky infra a UV záření.
Bohužel efekt curků na zrychlování metabolismu zprznily představitelné „prometabolického stravování“, kdy mnozí z nich doporučují denně vypít / přijmout nesmyslné množství jednoduchých cukrů / fruktózy, s čímž se v Performance Lifestyle neztotožňujeme, protože problematika metabolismu je daleko komplexnější, zejména v kontextu sezóny a individuality.
Nicméně dáte-li si sem tam v sezóně společně s jídlem skleničku pomerančového freshe, tak metabolické benefity můžete pozitivně pocítit.
2) Snižování zánětlivosti – Skleničkou pomerančového freshe uděláte krok pozitivním směrem pro snižování tělesné zánětlivosti, kdy jde zejména o neutralizaci volných radikálů a snižování aktivity pro-zánětlivých cytokinů.
TIP do praxe: Za předpokladu, že se budete cítit např. po alkoholovém večírku další den mizerně společně s projevy zvýšené tělesné zánětlivosti, tak si během dne ke kvalitnímu jídlu dejte skleničku freshe, který vám do určité míry pomůže s úlevou.
3) Snížení negativní dopadu nezdravého jídla – Dáte-li si pomerančový fresh s nějakým typem nezdravého jídla obsahující zpracované sacharidy a tuky (typicky junk-food), tak dochází k snížení negativního dopadu tohoto typu pokrmu na vaše zdraví.
Bylo totiž zjištěno, že pomerančový fresh vede k snížení tvorby bakteriálních endotoxinů (toxiny produkované bakteriemi střevního mikrobiomu), snížení oxidativního stresu a zánětlivosti. (R)

Na grafu vlevo můžete vidět nástrust exprese proteinu TLR4, který detekuje přítomnost polysacharidů (LPS – bakteriální endotoxin) a v jejich přítomnosti spouští imunitní kaskádu spojenou s tvorbou pro-zánětlivých cytokinů. Graf vpravo zobrazuje nástůst bakteriálních toxinů v plazmě. Můžete si všimnout, že je-li nezdravené jídlo spojeno s pomerančovým freshem, tak neg. projev takového pokrmu je daleko nižší, než když je konzumavaný pouze s vodou / glukózou.
Jedná se samozřejmě o snížení negativního dopadu, nikoliv jeho vyrušení! Tak ne že si budete pomerančovým džusem omlouvat pravidelné návštěvy mekáče! 😀
4) Zvýšení vstřebatelnosti železa – Za předpokladu že trpíte deficitem železa nebo dokonce anémii, tak můžete využít strategii, dát si k jídlu (např. hovězímu steaku) skleničku freshe, který díky obsahu vitamínu C podporuje zvýšení vstřebatelnosti železa skrze střevní bariéru. Pozor! Při nadbytku železa to není dobrý nápad!
—-
Kdy nejlépe pomerančový fresh popíjet a kdy se mu vyhnout?
KDY ANO:
- S jídly! – Abyste zabránili prudkému nárůstu krevní glukózy, tak je nejefektivnější dát si skleničku pomerančového freshe s jídlem / po jídle, obsahující i ostatní makronutrienty, především bílkoviny.
- Venku na slunci – Díky správným signálům prostředí (slunce = infračervené a UV záření) synchronizujete své tělo s aktuální sezónou a docílíte lepšího efektu. Naopak jej nedoporučujeme pravidelně popíjet v dny, kde jste v práci přilepení 8 hodin u obrazovky, a na slunce jste daný den ani nepomysleli.
- Při deficitu železa / anémii – Přidejte sklenici pomerančového freshe k masitým pokrmům a zvyšte díky obsahu vitamínu C vstřebatelnost železa.
- Pro snížení stresu a kognitivní boost – Pokud budete potřebovat akutně odstínit pociťovaný nával stresu a nakopnout mozek pro intenzivní práci, tak si dejte skleničku pomerančového freshe se špetkou soli a vrhněte se na to!
KDY NE:
- Mimo světlou část roku! – Na podzim a v zimě pomerančový fresh nemá své místo ani opodstatnění, což je taky dílek skládačky scházející „pro-metabolickému“ přístupu.
- Máte-li sníženou metabolickou flexibilitu – Po přečtení článku o metabolické flexibilitě (zde na Patreonu) víte, že závislost těla na neustálém přísunu cukrů, je problém narušující celkové zdraví, kdy jedincům s nízkou metabolickou flexibilitou a jejími projevy by pomerančový fresh neprospíval.
- GIT potíže – Při problémech s podrážděním sliznice žaludku a střevní dysbiózou může být popíjení pomerančového freshe problematické a je potřeba nejprve zdraví na této úrovni optimalizovat.
—-
Slova závěrem:
Pomerančovýfresh je velice efektivním doplněním celistvého stravování pro světlou část roku, jehož benefity vám doporučujeme vyzkoušet!
Podotýkáme, že se jedná pouze o doplněk, a rozhodně není potřeba jej popíjet příliš často a rozhodně ne velké množství (např. 1l na posezení).
Za předpokladu, že se budete držet tipů pro jeho výběr a kdy jej efektivně použít, tak se pro vás může pomerančový fresh stát „třešničkou na dortu“ výživy a optimalizace pro světlou část roku, kterou vám hezky zpříjemní.
Děkujeme za podporu!
Tým Performance Lifestyle






Žádné komentáře