Výběr dobrého chleba není nic jednoduchého – zvlášť v poslední době, kdy se doslova roztrhl pytel s kváskovými chleby.
A je to dobře, protože pravý kvasový chléb může měnit pravidla hry konzumace pečiva a pokud je dobrý, může být vhodný pro celou řadu lidí, kteří si pečivo do té doby nemohli z mnoha důvodů dovolit konzumovat.
Jaký je ale ten správný?
V běžném supermarketu seženete obrovské množství různých chlebů – od klasické balené i nebalené šumavy (o toustovém chlebu ani nemluvě!), přes různé fancy chleby z exotických muk a s rozličnými přísadami až po takzvaný kváskový chléb.
Bohužel je ale nutno podotknout, že i přes obrovské cenové rozpětí těchto výrobků se jedná v podstatě vždy o to samé – výrobky ze zmraženého polotovaru, kde je základem pšeničná mouka a droždí a složka, která figuruje v názvu, je zastoupena v naprosté minoritě. To se právě často týká i kvásku.
Mnohem lepší volbou je tedy nakupování chleba v řemeslné pekárně, kde se ale ceny často šponují velmi vysoko (jsou ale výjimky a není jich málo), nebo jeho výroba doma, kde máte jistotu složení. To by totiž mělo být velmi minimalistické – žitná mouka, voda, kvásek (což není nic jiného než zase žitná mouka a voda) a sůl.
Další záležitosti, jako kmín, bylinky a jiné přísady, nebo pšeničná mouka, jsou už čistě na vás.
Proč ho vyhledávat?
Tradiční výroba chleba kvašením žitné mouky přináší celou řadu výhod – od eliminace potenciálně intolerantních složek obilnin, přes lepší stravitelnost, až po lepší konzistenci a chuť i vůni. Pokud je chléb čistě žitný, bez zbytečných aditiv a droždí, může být vhodný i pro osoby se zvýšenou citlivostí na lepek a jinými problémy na úrovni střeva.
!!!! Neustále čtěte složení chleba, který kupujete!
Dle současné legislativy je totiž možné za kváskový chléb schovat i výrobky s obsahem droždí a jen minimálním podílem kvasu, resp. výrobky ze stabilizovaného – mrtvého kvasu.
PS: Nutno dodat, že chléb uvedený na obrázku vlevo ještě zdaleka nepatří mezi to nejhorší, co v obchodě běžně seženete, rozhodně ale od něj ale nemůžete čekat velký chuťový zážitek.
Žádné komentáře