Po třech letech příprav a vývoje přichází naše nejkompletnější kniha, encyklopedie, protokol se zapomenutou moudrostí skutečné kvality potravin, odpovědmi na roky trvající rozhádané tábory na poli výživy, a hlavně praktickými nástroji, jaké doposud ještě nikdo nezpracoval.
V knize najdete 270 stran A4
128 praktických témat / kapitol
několik desítek modrých stránek s infografikami.
stovky a stovky odkazů na potraviny v Performance kvalitě (od nejlepšího masa, přes rostlinné potraviny, až po malé věci jako koření),
nejlepší zdroje celistvé suplementace,
odkazy na tisíc vědeckých studií
nejlepší online i fyzické farmy a obchody
návody na to, jak si doma udělat kombuchu,
kváskový chléb, kefír, hovězí i rybí vývar a spoustu dalšího.
A neocenitelný zdroj informací,
ze kterých můžete roky čerpat.
Ať už jste výživový geek,
náruživý biohacker,
nebo jen pro vlastní rodinu.
Aby měli to nejlepší jídlo pod sluncem.
Pro zaváděcí cenu 5% zadejte kód „adam“
128 praktických témat, které v knize najdete:
PERFORMANCE KVALITA POTRAVIN
- Snižující se kvalita potravin – depletace půdy, umělá hnojiva, herbicidy.
- GLYFOSÁT: Negativní efekt glyfosátu na zdraví (a síla lobbingu).
- Jak se liší složení běžně dostupných a organických potravin.
- Manifest Performance kvality potravin.
VODA A REHYDRATACE
- 4 problémy s vodou a její konzumací.
- Hlavní typy kontaminace vody (chlor, nitráty, plasty) a co s nimi.
- Základní a pokročilé metody filtrace vody.
- Minerály, elektrolyty a tělesná rehydratace.
- Sůl a solení – celistvé formy soli.
CIRKADIÁNNÍ STRAVOVÁNÍ
MASO A ORGÁNY:
- Konvenční maso vs farmářské maso, v čem se liší?
- Proč nejíst pouze čistou svalovinu?
- Nose to tail stravování.
- Konzumace orgánů (mikronutrienty, jak na játra, tradice, příprava v praxi).
- 12 různých orgánů k suplementaci – pro jaké mikronutrienty, a kdy (a linky na zakoupení).
- NÁVOD: Jak připravit hovězí vývar.
- ZDRAVÍ: Červené maso a vznik rakoviny.
- Jak hodně jíst maso? Integrální cesta individuality.
- NÁVOD: Příprava hovězího steaku.
- Jaké typy masa zařazovat.
- SEZNAM: Nejlepší typy masa v Performance kvalitě s odkazy (15 typů masa, 30+ odkazů na potraviny).
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY:
- Kasein A1 vs A2.
- Kozí mléko
- Závislost na mléce? Odpověď hledejte v beta-kasomorfinech.
- Pasterizace: Dobrý úmysl, ale šlápnutí vedle?
- 4 typy nesnášenlivosti mléka.
- Rostlinné vs celistvé mléko.
- Kefír – elixír plný života (účinky a benefity).
- NÁVOD: Příprava kefíru.
- Sýry a jejich charakteristika, nutrienty, jaké vybírat.
- Syrovátkové proteiny – druhy a efektivita.
- Kolostrum: Nejpotentnější elixír.
- SEZNAM: Nejlepší zdroje mléka a mléčných výrobků v Performance kvalitě (29 typů produktů, 60+ odkazů na konkrétní potraviny).
RYBY A MOŘSKÉ PLODY:
- Divoké ryby vs farmářské chovy.
- Losos z hlediska živin a toxinů.
- Jak na lokální ryby?
- Jikry z lososa a ústřice – podklady moří.
- NÁVOD: Příprava rybího vývaru.
- Jak poznat vhodné sushi? (a proč jíst spíše méně).
- Nejlepší obchody s rybami.
- SEZNAM: Ryby a mořské plody v Performance kvalitě (s odkazy na zakoupení).
SKRYTÁ SÍLA VEJCE:
- Vejce jako ultimátní potravina pro nabírání svalové hmoty?
- Vejce jako brain food.
- NÁVOD: Jak správně připravit vejce? (5 možností).
- Kategorie kvality vajec, a čím se liší.
- SEZNAM: Nejlepší obchody a zdroje vajíček v ČR.
TUKY A OLEJE:
- Rozdělení tuků a v čem se liší (mono-nenasycené, nasycené…).
- Máslo a ghí.
- Speciální okénko: Butyrát.
- NÁVOD: Performance káva.
- Sádlo (a modrá stránka sádlo z plemene m***lica)
- Husí sádlo, hovězí lůj, kokosový olej a MCT tuky.
- Olivový olej: To nejlepší z rostlinných olejů? (a modrá stránka o tipech na využití).
- Jak na využití tuků v kuchyni? Co používat na smažení, a co raději na studenou kuchyni.
- KAKAO a čokoláda: Pokrm Bohů!
- Ořechy: Jakou roli hrají v holistické výživě? (a proč nejíst ořechová másla).
- SEZNAM: Nejlepší dostupné tuky a oleje v Performance kvalitě (s odkazy na zakoupení).
HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ TUKŮ (BONUS z Holistické výživy level 2)
- Pokročilejší problematika tuků.
- Integrální přístup k omega 3 mastným kyselinám:
- Efekt omega 3 v těle.
- Problematika rybího oleje a proč jej neužívat.
- Zamyšlení: Opravdu konzumovali naši předci hodně omega 3?
- BIGGER PICTURE: Které faktory zvyšují potřebu omega 3 v moderní společnosti?
- Protokol příjmu Omega 3 z holistické perspektivy.
- Nejlepší potravinové zdroje omega 3
- Celistvé zdroje suplementace (s odkazy na produkty).
- Rostlinné zdroje omega 3 a jejich úskalí.
- OMEGA 6 a obávané rostlinné oleje:
- Nárůst konzumace rostlinných olejů a civilizačních onemocnění (za posledních 60 let).
- Trnitá cesta rostlinného oleje na Váš talíř (aneb proč to není o omega 6 per se, ale jejich zpracování).
- Omyly kolem tepelné stability rostlinných olej.
- Malá odbočka: Ztužené rostlinné tuky.
- Jak se naše strava odráží ve skladbě buněčných obalů?
- RAUŠ: Vůně a chutě smaženého.
- Performance pravidla a principy pro rostlinné oleje.
- PUFA’s a jejich oxidace (problematika lipo***cinu a další)
- Tipy jak minimalizovat neg. efekt oxidovaných olejů v těle.
- CHOLESTEROL: Proč je důležitý a otázky bezpečnosti.
- Cholesterol ze stravy vs krevní lipoproteiny (LDL, HDL).
- Důležitost cholesterolu pro zdraví a jeho efekt v těle.
- Je LDL dobrým markerem pro měření „rizika cholesterolu“? A co skutečně měří a neměří.
- Historie vzniku negativního paradigmatu o konzumaci cholesterolu.
- Cholesterol a individualita.
OBILOVINY, PSEUDO-OBILOVINY A RÝŽE
- Stinná stránka obilovin.
- Pseudo-obiloviny a 3, které jíst.
- PŠENICE: obyčejná potravina s neobyčejným příběhem.
- Jaké odrůdy pšenice preferovat?
- Jak se změnila konzumace pšenice? (moderní vs tradiční postupy).
- NÁVOD: Jak si doma udělat kváskový chléb.
- BONUS: Kde sehnat v Praze nejlepší pečivo?
- PIZZA: Deštivý New York vs slunní Itálie (a proč není junk food).
- RÝŽE: Není vše zlato, co se třpytí.
- SEZNAM: Ty nejlepší obiloviny a obilniny v Performance kvalitě (s parametry kvality a odkazy na jednotlivé potraviny k zakoupení).
SÓJA, LUŠTĚNINY a ANTINUTRIENTY
- SÓJA: tradiční konzumace vs GMO glyfosátem kropená plodina a dnešní marketing.
- Antinutrienty v sóji (více než byste si mysleli).
- Doporučení pro luštěniny, a jak je zpracovávat.
- PLANT PARADOX: Antinutrienty v rostlinné stravě.
- SEZNAM: Nejlepší zdroje sóji a luštěnin v Performance kvalitě (s odkazy na potraviny).
ZELENINA A OVOCE
- Snižující se množství živin v půdě.
- Problematika umělých hnojiv.
- Problematika pesticidů, herbicidů a fungicidů.
- Základy nakupování ovoce a zeleniny a tipy na přípravu.
- Konvenční vs farmářské zemědělství.
- Organické a bio-dynamické zemědělství.
- Superlátky v bobulovitém ovoci a nejlepší zdroje.
- Greensy, a proč jsou důležité.
- NÁVOD: Pektinová omáčka.
- Citrusy a pomerančový fresh.
- Ranní rehydratační drink a pomerančový elixír.
- Nakládaná a fermentovaná zelenina.
- NÁVOD: Příprava kombuchy.
- Bylinky a koření – superlátky, které obsahují.
- SEZNAMY: Nejlepší zdroje zeleniny a ovoce v Performance kvalitě (a desítky odkazů na zakoupení jednotlivých potravin).
STRAVOVÁNÍ A EKONOMIKA
- Jak na Holistické stravování v praxi.
- Perspektiva priorit.
- Jak ušetřit, a přitom se neomezovat?
- Praktické tipy, jak ušetřit za kvalitní potraviny.
- Osobní příklady cen za potraviny a jídla během dne.
- Příklady týdenního nákupu pro jednu osobu (s rozdělením na 3 cenové varianty – levná, střední a pro luxusní gurmány).
- Doplňující seznamy: Koření, bylinky, soli, elixíry a sirupy v Performance kvalitě.
- SEZNAM obchodů.
Žádné komentáře