Nejčastější otázka, která mě celé ty roky pronásleduje v tisících kopiích na emailu je, jaký proteinový doplněk stravy doporučuji?
Byť je proteinový doplněk z mého pohledu až 4. nebo 5. nejdůležitější suplement, budiž! Krátká odpověď je, že pokud bych měl vybrat jeden, byl by to Performance protein, který doporučuji jako syrovátkový protein první volby a který si nyní můžete zakoupit na Brainmarket.cz v sekci doplňky stravy.
Pojďme si ale udělat jasno i v dalších druzích proteinových doplňků, které jsou běžně dostupné:
1. Syrovátkový koncentrát
Jedná se o nejlevnější a také nejčastěji zastoupenou formu proteinu. Kromě samostatného doplňku stravy ho naleznete v nejrůznějších koktejlových náhradách stravy a proteinových tyčinkách. Obvykle ale obsahuje velké množství cukrů, barviv, aromat a jiných aditiv.
2. Syrovátkový izolát
Izolát je už o něco lepší formou proteinu, kterou lze obecně doporučit. Pro doplnění proteinu během dne bohatě postačí, zvlášť pokud zvolíte ten, který je vyroben metodou CFM. Jeho lepší variantou je ovšem:
3. Nativní syrovátkový izolát
Co je na něm tak výjimečného?
Získává se z čerstvého kravského mléka (=max 1 pasterizace, běžně se pasteruje 2x) za studena (teplota do 10 stupňů) jako primární produkt (klasická syrovátka je pouze odpadní produkt zpracování mléka, což se odráží na čistotě a často také poškození proteinů).
Zpracování za studena je důležité, protože díky tomu, že není bílkovina tepelně znehodnocena (denaturována), a tak si zachovává větší stravitelnost, vstřebatelnost a využitelnost.
Přesvědčil jsem se o tom poprvé v roce 2013, kdy jsem si za tehdy nesmyslné peníze koupil protein od Reflexu, a po letech nadýmání (a pravděpodobně intolerance) syrovátky, jsem se cítil po proteinu dobře a cítil, že tělo regeneruje lépe.
Z toho pohledu pro mě bylo lepší dát si méně proteinu, který tělo více využije než naopak. Ke stejnému prozření jsem se pak snažil vést veřejnost už od prvních článků o mýtech o stravě, v rámci 10ti protokolů PL, až do dnešních dní, kdy jsme sami začali vyrábět Performance protein, který je na ní obsažen (ale není to klasický protein, alebrž komplexní řešení pro zdravé střevo, svaly a imunitu).
Nativní syrovátka má kromě toho ještě několik výhod. Za prvé obsahuje vysoké množství imunoglobulinů a laktoferinu, díky čemuž je vhodná nejen pro budování svalové hmoty, ale také pro zdraví, protože pomáhá zvyšovat imunitu (dodává podklady, na rozdíl od např. adaptogenů, které fungují na principu horméze a mohou sníženou imunitu přestřelit).
No a za druhé je z mého pohledu nejlepším proteinem pro regeneraci. Když odhlédneme od toho, že ve studiích vedla k nejvyšší aminokyselinové dostupnosti a zvyšovala proteosyntézu po nejdelší dobu (protože se nejvíce blíží mateřskému mléku), tak je to právě její vliv na optimalizaci imunity, který je důležitý pro regeneraci.
Je to právě síla imunity, která rozhoduje o tom, jak rychle trénink zregenerujete (jak dlouho Vás bolí svaly) a co si v tréninku můžete dovolit.
4. Syrovátkový hydrolyzát
Jedná se o protein s nejvíce naštěpenými bílkovinnými řetězci. Výsledkem je tak dobrá vstřebatelnost i využitelnost. Nevýhodou je oproštění proteinu od důležité informace v podobě vyšších peptidových frakcí.
5. Esenciální aminokyseliny
Esenciální aminokyseliny je pro syntézu proteinu nezbytné tělu dodat zvenčí. Pro pití během tréninku (nebo i během dne) jsou navíc vhodnější než samotná BCAA, která mohou naopak způsobit kanibalizování vlastní svalové hmoty. Esenciální a semiesenciální aminokyseliny s elektrolyty – Performance elektrolyt complex, seženete na brainmarketu.
6. Veganské proteiny
Ty jsou kategorií samy o sobě, nenáviděné příznivci konzumace masa a milované zastánci alternativních výživových směrů. Pravda ovšem jako vždy není černobílá a kvalitní veganský protein může být jedinou možnou volbou pro toho, kdo trpí intolerancí syrovátky, nebo dobrým suplementem při obnově střevního zdraví (pro vysoký obsah vlákniny). V moři suplementů je však těžké pohledat ten kvalitní, doporučit ale lze veganské proteiny od Sunwarrioru.
Pokud se již nějakou dobu stravujete v souladu se svým individuálním nastavením, kvalitní proteinový doplněk poznáte jednoduše podle toho, jak na něj reaguje vaše trávení. Zjistíte pak také, že je lepší držet kvalitu nad kvantitou a obloukem se vyhýbat levným proteinům, jejichž výsledná stravitelnost není o moc lepší než stravitelnost písku. Běžné levné a nekvalitní proteiny se vyrábějí z pasterizovaného odpadního mléka a způsobí vám leda tak nadýmání a vypěstujete si na nich intoleranci.
Tip na závěr: Pokud jsou ve složení proteinu cukry, kasein, sója nebo stopy korýšů, tak se jim vždy obloukem vyhněte!
Adam Česlík
2 Komentáře
Dave
24.5.2018 at 10:26A co dříve doporučovaná varianta od Myprotein? Bude tam nějaký rozdíl v kvalitě?
Adam Česlík
3.5.2019 at 10:55Pokud myslíš nativní protein, tak to je prostě surovina, tam není co zkazit.