Už je to pár let, co vědci přišli na to, že naše geny lze zapínat a vypínat pomocí zásahů z vnějšího prostředí. Díky tomu lze v podstatě rozhodovat o tom, které geny a do jaké míry se projeví a které ne. Tento vědecký objem měl nezanedbatelný vliv na to, jak se díváme na naše zdraví a vznik nemocí.
Nově vzniklý vědní obor EPIGENETIKA (epi- znamený nad, tedy zákonnitosti nad těmi genetickými) se zabývá vlivy prostředí (jak pozitivními, tak negativními), které mají schopnost na genetické úrovni zapínat a vypínat naše geny (odborně se tomu řiká methylace genů a acetylace histonů + vlivy mikroRNA).
Epigenetické vlivy prostředí na naše geny pozná většina lidí v praxi bohužel pouze z negativního pohledu, kdy si člověk svým špatným životním stylem pozapíná různé špatné geny a pak je předá svým potomkům (např. zapnuté geny pro obezitu, onkogeny a podobně). Díky tomu se s každou generací objevují civilizační choroby u lidí dříve (dnes už i u malých dětí).
Objevení epigenetických zákonnitostí nám poskytlo nový náhled na vznik civilizačních onemocnění, kdy jsme konečně přišli na to, že to není genetika, ale náš životní styl, který hraje prim v tom, zda onemocníme nebo budeme zdraví.
To nám ale současně dává naději, že svůj život a zdraví máme více v rukou, než se původně myslelo. Jedním z klíčových mechanismů, jak zamezit tomu, aby mohly patogeny (bakterie, toxiny, endotoxiny, těžké kovy) negativně působit na naše geny je zacelení střevní bariéry.
Více o epigenetice, leaky gut a optimalizaci zdraví se dočtete v knize Nemoc začíná ve střevech, včetně praktických protokolů.
Mezi látky, které mají pozitivní epigenetické působení na naše zdraví, kdy zapínají dobré a vypínají špatné geny patří mimo jiné resveratrol z červeného vína a kurkumin z turmeřice (o kterých jsem psal už před lety v Optimalizaci zdraví). Níže najdete jejich základní přehled:
Resveratrol
Jedná se o látku, kterou je možné nalézt ve slupkách a jádrech vinné révy, v borůvkách, černém rybízu, nebo v arašídech. Díky ní je kvalitní červené víno tak silným terapeutickým prostředkem a stojí za fenoménem zvaným Francouzský paradox. Resveratrol je silným antioxidantem působícím na úrovni těla i na úrovni nervové soustavy. Má blahodárný vliv na kardiovaskulární soustavu, snižuje krevní tlak, LDL cholesterol a zlepšuje průtok krve cévami. V neposlední řadě působí proti rozvoji diabetu, protože zvyšuje inzulinovou citlivost.
Tohle vše jste možná o resveratrolu věděli, ale věděli jste, že je také docela silný inhibitor aromatázy (Wang 2006, Wang 2007, Chottanapund 2014), takže pomáhá u mužů zvyšovat testosteron tím, že brání jeho konverzi na estrogeny (a současně blokuje estrogenní receptory – Bowers, 2000). (Pozn.: Ve výzkumu z roku 2014 (Chottanapund) měl resveratrol stejný efekt na aromatázu jako letrozol, který užívají kulturisté po vysazení anabolických steroidů.)
Jak poznáte, že máte zvýšené estrogeny?
- Máte problémy s ukládání tukové tkáně na trupu.
- Nedaří se Vám moc nabírat svaly nebo je ztrácíte.
- Nízká potence.
- Zhoršená regenerace.
- Máte na dotek citlivé bradavky.
- Zadržujete nadměrně vodu.
- Melancholie, někdy až úzkost oproti normálnímu duševnímu stavu.
- Nedostatek energie.
Pterostilben
Pterostilben je derivátem resveratrolu a najdete ho v podstatě ve stejných zdrojích a plní i obdobné funkce – působí antioxidačně, protizánětlivě a jeho epigenetické působení se projevuje zejména na poli prevence rakoviny. Oproti resveratrolu je ale odolnější při průchodu trávicím traktem a tedy i biodostupnější, zejména pak v mozku. Na úrovni nervové soustavy funguje jako nootropikum – chrání neurony a podporuje růst nových synapsí, podporuje také krátkodobou i dlouhodobou paměť.
Kurkumin a Piperin
Kurkuma a její barvivo kurkumin je celosvětově známé zejména díky Indické kuchyni a koření kari. Už na této úrovni můžete pociťovat jeho blahodárné účinky, protože zlepšuje trávení, celkový stav trávicího traktu a stimuluje sekreci žlučových a žaludečních kyselin. Na úrovni zdraví trávicího traktu je také silným hráčem při léčbě leaky gut a snižování zánětlivosti střeva, proto je klientům systému Performance velmi dobře znám. Epigenetické účinky kurkuminu jsou nejsilnější právě v jeho schopnosti snižovat zánětlivost, ale také ve schopnosti ovlivňovat geny zodpovědné za obezitu – zejména jejich transkripci. Vzhledem k tomu, že je kurkumin sám o sobě v trávicí soustavě rychle znehodnocen, užívá se společně s extraktem z černého pepře – piperinem. Ten zvýší jeho biodostupnost a efektivní zužitkování.
Kde je vzít a jak užívat?
Protože bylo u nás obtížné a drahé sehnat tyto super-látky v potřebné kvalitě, začali jsme je vyrábět pohromadě ve vlastním doplňku stravy, kterému jsem dal název Performance Epigenetic Komplex (který se tím nyní vysvětluje).
Kdy ho používat?
Pokud se snažíte zlepšit zdraví trávicího traktu, snížit systémovou zánětlivost, podpořit imunitní systém, bojujete s obezitou a nízkou inzulinovou senzitivitou, nebo jste zdraví a hledáte vhodný prostředek pro prevenci. Komplex resveratrolu, pterostilbenu a kurkuminu s piperinem by měl být vaší tajnou zbraní. A stejně jako u jiných bylin a živin i zde platí, že jejich směs je silnější než pouhá jedna složka.
Za tým Performance
Jana Raganová
Žádné komentáře