Omega 3 mastné kyseliny, kam patří kyselina EPA, DHA a ALA jsou pro lidské tělo nezbytné (esenciální), bez jejich dostatečného příjmu z potravy nedokážeme přežít. V lidském těle souvisí se správnou funkcí mozku a oka, snižují lokální i tělesnou zánětlivost, a pomáhají se správnou funkcí většiny buněk.
Je tedy důležité, mít ve stravě dostatek omega 3, ať již rostlinného nebo živočišného původu (ideálně z obou zdrojů). Proto je důležité vědět, které potraviny jsou na ně nejvíce bohaté. Ty by potom měly tvořit pravidelnou součást Vašeho jídelníčku.
Než se k nim ale dostaneme, zastavme se ještě u důležitosti omega 3 mastných kyselin pro zdraví:
Proč konzumovat DHA / EPA?
1. DHA je důležitá pro zdraví očí a fotoreceptorů [R], a díky tomu i pro vidění a synchronizaci cirkadiánního rytmu. Modré světlo z displejů ničí DHA v sítnici [R]. Více o nápravě ve článku.
2. Šedá kůra mozková je tvořena primárně z DHA, která tvoří obaly neuronů [R] a doplňování DHA je tak důležit pro správnou funkci paměti, myšlení i mozku celkově.
3. Zlepšují tréninkovou regeneraci (tlumení bolestivosti svalů) [R, R]
4. Podporují tvorbu serotoninu [R, R, R, R], pro lepší náladu i pomoc při depresích [R].
5. Jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku a očí plodu [R, R, R, R, R], proto je potřeba doplňovat DHA vázanou na fosfolipidy především ve 3. trimestru.
6. EPA a DHA snižují tělesnou zánětlivost [R, R], která se objevuje u všech civilizačních onemocnění (DHA snižuje zánětlivost dokonce více než EPA [R]).
7. Pozitivní efekt konzumace omega 3 EPA a DHA byl pozorován u:
- diabetu 2. typu (zvyšují inzulínovou citlivost [R] + snižování zánětlivosti)
- autoimunitních onemocnění [R]
- ADHD [R, R]
- deprese [R]
- revmatoidní artritidy [R]
- kardiovaskulárních onemocnění [R, R]
- Alzheimerovy demence (DHA snižuje riziko vzniku [R], ale pomáhá i v léčbě [R]) i prevence stařecké demence [R]
- rakoviny [R, R, R, R]
ZDROJE OMEGA 3 MASTNÝCH KYSELIN
Kyseliny DHA a EPA nejsou „oficiálně“ esenciální, ale tělo si je umí vyrobit z ALA. Jedná se přitom ale o vysoce ztrátový proces, který není příliš efektivní, a tak se EPA a DHA za esenciální většinou považují [R].
Doporučený denní příjem ALA je tak okolo 1,5 g, efektivnější je ale konzumovat denně okolo 500 mg DHA a EPA (respektive 3,5 g týdně). Terapeutické dávky jsou ale mnohem vyšší (až 5 g omega 3 denně).
POZOR: Během temných měsíců (září – březen) se potřeba omega 3 zvyšuje, a tučné ryby by tak měly být během této doby stabilní součástí Vašeho jídelníčku (lidé je mají přitom tendence konzumovat je přesně naopak).
Spotřeba dále stoupá s tím, jak hodně pracujete s počítačem / pod modrým světlem, a jak moc namáháte mozek.
Za zdroje EPA a DHA lze považovat převážně ryby a mořské plody, výjimky se ale najdou i u jiných živočišných zdrojů (např. hovězí z kraviček krmených zelenou trávou, nebo žloutky volně běhajících a šťastných slepiček, kde je ale těžké standardizovat množství, a proto se v tomto článku zaměřujeme na rybí říši).
Kyselina alfa-linolenová (ALA) se potom nachází jak v živočišných, tak v rostlinných zdrojích. Díky primárnímu zastoupení v rostlinné stravě je pak hlavním zdrojem omega 3 pro vegany, kdy je ale potřeba konzumovat zvýšené množství, protože přeměna na DHA je velice ztrátová (až 96%). Z hlediska zdraví je proto lepší být vegetarián, a konzumovat alespoň kaviár z lososa.
I v rostlinné říši se ale překvapivě najdou zdroje DHA a EPA, kam patří především fytoplankton, a různé řasy jako nori (balí se do nich sushi), wakame, chlorela či spirulina (jejich obsah DHA / EPA je však velice nízký).
Nejlepší živočišné zdroje omega 3:
0,5 g DHA – většina ve fosfolipidové formě |
0,68 g omega 3 |
|
Makrela (100 g) (R) |
2,9 g DHA, 1,6 g EPA |
4-4,5 g omega 3 |
1 – 1,5 g DHA, 0,3 – 0,8 EPA |
1,5 – 2,3 g omega 3 |
|
0,5 – 0,8 g DHA |
1-1,6 g omega 3 |
|
Sardinky (100 g) (R) |
0,92 g DHA, 0,56 g EPA |
1,4-1,6 g omega 3 |
Treska (100 g) (R) |
0,55 g DHA, 0,5 g EPA |
1-1,1 g omega 3 |
Mořský vlk (100 g) (R) |
0,58 g DHA, 0,23 g EPA |
0,7-0,9 g omega 3 |
Krevety (100 g) (R) |
0,15 g DHA, 0,15 g EPA |
0,3 g omega 3 |
Nejlepší rostlinné zdroje omega 3 pro vegany:
6 – 7 g ALA |
|
Konopná semínka (30 g) (R) |
6 g ALA |
Chia semínka (30 g) (R) |
5 g ALA |
Vlašské ořechy (30 g) (R) |
2,5 g ALA |
Růžičková kapusta (R) |
0,14 g ALA |
Edamame fazole (100g) (R) |
0,4 g ALA |
Olej z mořských řas a planktonu (lžíce) (R) |
0,4-0,5 g DHA a EPA |
Mořské řasy (nori, kelp) (30 g) |
0,005-0,1 g DHA a EPA |
JIKRY Z LOSOSA:
Samostatnou zmínku si jistě vyslouží nejlepší dostupný zdroj DHA, o kterém se u nás příliš neví, a tím jsou jikry z lososa (označované někdy nesprávně jako lososový kaviár).
Oproti rybám nebo kapslím s rybím olejem je ale 40 – 70% omega 3 v lososovém kaviáru ve fosfolipidové formě, díky které se dostávají preferovaně do mozku a očí (R), kde hrají extrémně důležitou roli pro jejich zdraví.
Kdy je nejdůležitější přijíjmat DHA ve fosfolipidové formě?
✅V těhotenství, kdy je nezbytná pro zdravý vývoj mozku plodu.
✅U Alzheimerovy demence, kde dokáže zpomalit progres nemoci.
✅U vegetariánů, v případě, že se rozhodout zařadit jej pro terapeutickou intervenci (u veganů to asi neprojde).
✅Pokud se Vám čas od času stane, že se opijete.
✅U bojových sportů, kde jsou časté rány do hlavy.
✅Když chcete, aby Váš mozek a paměť jely naplno a nezhoršovaly se s věkem.
Jikry z lososa kupujte vždy ve skle v co nejvyšší kvalitě (např. Keta premium gold – toto není affiliate). Balení vyjde asi na 250 Kč (nejlevnější) a konzumuje se terapeuticky jedna kávová lžíce každé 2-3 dny (dlouhodobě) nebo každý den první měsíc (terapeuticky).
Adam Česlík a Jana Raganová
Žádné komentáře