Vejce měly po velice dlouhou dobu špatnou pověst, protože jejich žloutek obsahuje cholesterol, kterému se mylně až do dnešních dní přikládá negativní vliv na vznik KVO onemocnění. Studie však tento efekt nepotvrdily, a to ani u lidí s genotypem, který špatně zpracovává cholesterol.
Zatímco dříve lidé věřili, že vaječné žloutky nejsou zdravé, dneska už víme, že jsou narvané skvělými živinami a mikronutrienty:
- Obsahují vitamin D, stejně jako K2, které jsou zcela klíčové pro zdraví,
- Stejně tak jsou skvělým zdrojem cholesterolu (373 mg na kus), který je velice důležitý, protože z něj naše tělo vytváří steroidní hormony.
- A hlavně jeden žloutek obsahuje až 110 mg cholinu, látky nezbytné pro fungování našeho mozku (vytváří se z něj lipidové obaly buněk i acetylcholin).
- A v neposlední řadě jsou žloutky i skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin.
JE TU ALE JEDNO VELKÉ ALE!
Aby vejce tohle všechno ve správném množství obsahovalo, musíte kupovat vejce od slepiček z volného výběhu nebo ekologického zemědělství.
Na vejci označeno číslem 0 nebo 1. Ještě před 3mi lety se u nás kromě lokálních farmářů nedala taková vejce sehnat. Dneska už je koupíte i v Tescu.
Vejce od slepic v klecích a halách jsou nejen nutričně méně bohatá, ale také častěji obsahují salmonelu nebo naopak reziduální antibiotika. Takový chov je navíc silně neetický.
Podpořte slepičky a kupujte jen kvalitní vejce!
PS: Všechny další informace o vejcích a jejich přípravě, stejně jako všech dalších potravinách najdete v PL: Starter packu.
Žádné komentáře