Naprosto zásadní faktor, který udává, jestli stravování, pro které se rozhodnete bude zdravé a prospěšné, či nikoliv, je jeho kvalita. Respektive kvalita jednotlivě zastoupených potravin ve vašem jídelníčku.
Začnete-li nakupovat kvalitní a celistvé potraviny, tak velice rychle zjistíte, že vlastně nepotřebujete jíst tolik, kolik se běžně doporučuje, protože takové potraviny jsou daleko nutričně nabitější, daleko více Vás zasytí a zároveň dodají vašemu tělu veškeré stavební bloky, které snadno využije pro jeho optimální fungování.
Velice častý argument týkající se kvality potravin, je, že si do něj lidé běžně nemohou dovolit investovat. Tento argument ale platí pouze ve chvílí, kdy člověk jí každé tři hodiny a mnohdy utrácí za neekonomické svačinky v bistrech a restauracích. Výsledkem potom je, že lidé bohužel raději jedí větší porce jídla a častěji během dne na úkor jeho kvality.
Dle Performance Lifestyle principů je naopak cestou jíst méně často během dne a klidně i menší porce, ale s patřičným důrazem na kvalitu. V případě, že se budete držet například tří hlavních jídel, které si sami uvaříte, tak zjistíte, že utratíte paradoxně méně, a to i přesto, že vaše jídla budou mít špičkovou kvalitu.
POZOR: Pokud chcete dostávat více článků, informací zdarma a hlavně slev na naše akce a produkty, tak se přihlaste k našemu Peformance newsletteru, posíláme jednou týdně to, za co si ostatní nechávají platit.
Proč řešit kvalitu potravin?
Nebudeme si nic nalhávat, když řekneme, že běžně dostupné potraviny v supermarketech zkrátka nejsou to, co bývaly kdysi. A není se taky čemu divit, protože široká nabídka extrémního množství potravin, které jsou v supermarketech dostupné jednoduše nemohou v takovém množství kritéria kvality splňovat.
Vlivem konvenčního zemědělství a celkové globalizace potravin, které ovládají korporátní giganti, je trh orientovaný zejména na kvantitu a zisk. Tato skutečnost má za následek, že došlo k zničení naší půdy stále opakujícím se pěstováním stejných plodin, používání umělých hnojiv a pesticidů, a hlavně nenechání půdy patřičně odpočinout. (R)
Aby toho nebylo málo, tak se celý problém zacyklí tím, že velké % pěstovaných plodin se dále používá jako krmivo pro hospodářská zvířata žijící ve velkochovech, která stejně jako my, do sebe nedostávají potřebné množství mikronutrientů. A to se samozřejmě dále projeví na kvalitě živočišných potravin.
Tato smutná pravda však nemá vést ke skepsi a přijmutí faktu, že to tak prostě je a nedá se s tím nic dělat.
Naopak by nás tato skutečnost měla vést k akci, vědomě si kvalitní potraviny získat. To dnes naštěstí není až takový problém, protože existuje poměrně velké množství poctivých lokálních farmářů, kteří dnes nabízí na mnoha místech (i na rohlíku) kvalitní a celistvé potraviny, ve kterých prospěšné látky můžete očekávat.
Podporou lokálních farmářů zároveň podpoříte jejich náročnou práci, kterou dělají srdcem a pro Vás, budete se podílet na tom, aby se trh s kvalitními výrobky dále rozšiřoval a zamezíte taky tomu, aby korporátní giganti menší lokální farmáře zlikvidoval.
Pojďme si nyní prakticky představit vybrané kategorie potravin, u kterých hraje kvalita nejvyšší prim:
1. Vejce:
Bylo první vejce nebo slepice? Touto otázkou se naštěstí v tomto článku zabývat nemusíme, a proto si raději pojďme zmínit důležitost kvality této živočišné superpotraviny.
Pokud jsou vejce součástí vašeho jídelníčku (a měly by být), tak je důležité shánět vejce z volného výběhu od takzvaných šťastných slepiček. (Minimálně stejně šťastné, jako je slepička na našem dvorku).
Taková vejce dnes běžně seženete i v supermarketu, kdy je ale důležité kontrolovat jejich označení, které by mělo být 0 (značící bio/organické zemědělství) nebo 1 (volný výběh).
Úplně nejlepší vejce seženete u menších farmářů, sousedů, babiček nebo jednoduše tam, kde se o ně pěkné starají, dávají jim volný prostor k výběhu, vystavují slunci a zobou červíky ze země.
A teď k faktům PROČ? Vejce z volně pasoucích se slepiček mají totiž dle některých studií až trojnásobný obsah životně důležitých OMEGA 3 mastných kyselin, trojnásobný obsah vitamínu D, skoro čtyřnásobný obsah vitamínu E, 7x více beta karotenu a dalších látek, jako je kyselina listová nebo vitamín B12. (R) (R) (R)
K důvodu vyhledávat kvalitní vejce ale nepotřebujete studie, jestliže kvalitní vejce jíte, tak víte, že se po nich cítíte dobře a svou chutí a barvou žloutku jsou prostě někde jinde…
2. Hovězí maso:
Jako další potravinu si zmíníme zástupce kategorie těžké bílkoviny, kterou je hovězí maso, na kterém jde velice hezky demonstrovat důležitost jeho kvality.
Jakékoliv maso pocházející z velkochovů, kdy je zvíře vyjmuto z jeho přirozeného prostředí a není mu umožněn volný pohyb, nemá dostatek denního světla ze slunečního záření a je krmeno průmyslově zpracovaným obilím, sójou nebo kukuřicí, se nedá označit za zdravé a doporučujeme se mu vyhýbat, jak ze zdravotních, tak etických důvodů.
V případě masa, je tedy důležité sáhnout vždy po farmářském bio/organickém mase, pocházející ze zvířat, které svůj život trávilo venku na pastvinách (grass-fed). Takové maso má pak významně více CLA a omega 3 mastných kyselin oproti masu ze zvířat z konvenčního chovu. Ty mají naopak nadbytek pro-zánětlivých omega 6 mastných kyselin. (R)
Červené maso z volně pasoucích se zvířat má navíc ve svém tuku konzervovaný vitamín D ze slunečního záření, stejně jako další tuky rozpustné v tucích (A, E, K). (R)
Maso v požadované kvalitě nejčastěji seženete z menších lokálních farem na místním farmářském trhu nebo si jej můžete dnes běžně a pohodlně objednat z internetu.
3. Zelenina:
U zeleniny bývá největší problém na jedné straně s chemickými postřiky a na straně druhé, s nižším obsahem fytolátek a dalších mikronutrientů, pokud je čerpáte z konvenční produkce. (R)
Nejlepší možností, kterou si bohužel nemohou dovolit všichni, je si zeleninu sami pěstovat. Druhou možností, je opět využití stále rozšiřujících se farmářských trhů, kde najdete zeleninu čerstvou a hlavně sezónní.
Kvalitní zeleninou, tak svému tělu ulevíte od nánosů chemikálii, které musí složitě odbourávat a zároveň do svého těla dodáte vlákninu, různou variaci minerálu, vitamínu a fytolátky.
4. Bonus – Červené víno:
Červené víno je velice oblíbeným alkoholickým nápojem, který pokud je konzumovaný v přiměřené míře, tak nám může přinést spoustu benefitů pro naše zdraví. Opět zde ale platí, že aby červené víno mělo požadované účinky, tak musí splňovat určitá kritéria kvality.
Jedním z nich je oblast, z které víno pochází. Důvodem je, že aby ve vínu vzniklo dostatek zdraví podporujících látek, jako jsou různé polyfenoly, tak musí být vystaveno nepříznivým podmínkám prostředí. (R)
Proto je vhodné víno vybírat z oblastí, jako je jih Itálie, Argentina, Chile apod., kde je vinná réva vystavována ostrému slunci.
Zároveň není od věci vybírat vína z bio/organic produkce, kde se vyhnete případné kontaminaci chemickými postřiky.
O každé jednotlivé potravině, její kvalitě, přípravě a využití jsem v minulosti napsal stovky a stovky stran. Nejpraktičtější a nejuchopitelnější info najdete v našem PL: Naturae, kde se pracuje se stravováním, a tedy i výběrem potravin, podle sezóny. Sezóna totiž ovlivňuje funkci našeho metabolismu, hormonů i potřeby mikronutrientů.
Co je Performance kvalita potravin?
V oblasti okolo kvality potravin existují různé subnázvy, právní kličky, certifikáty a nálepky, které mají zdánlivě udávat co je, a co není zdravé (např. bez laktózy, keto/vegan friendly, snížený tuk, bez lepku, bez sladidel, atd.). To je většinou zavádějící, nepřesné, neříká to celou pravdu, a obecně to nic moc neznamená. Celistvé potraviny přímo od zdroje totiž nemají potřebu mít na sobě označení a nálepky, a kolikrát si jejich pěstitelé / chovatelé nemohou dovolit označení BIO, přestože nejenže nepoužívají chemii, ale mají také skvělý vztah ke zvířatům / plodinám, a starají se o ně jako o součást své rodiny.
Pro naše potřeby proto zavádíme novou kategorii „Performance kvalita“. Ta označuje zdroje kvalitních potravin (rostlinné i živočišné neb jsme hrdými omnivory), které užíváme my, naši studenti nebo klienti – z ověřených zdrojů – od farmáře a zemědělce až na stůl.
Aby se daná potravina mohla zařadit do kategorie Performance, tak by měla splňovat následující podmínky:
- Pokud znáte farmu / zemědělce, ze které potravina pochází, a máte základní ponětí o tom, jaký tam mají přístup ke zvířatům / pěstování – tak je to vždy samozřejmě výhodou.
- Maso pochází z menších farem, zvířata se mohou volně pohybovat (jako naše slepička) na vzduchu, slunci a trávě. A zvířata jsou krmena podle své přirozenosti.
- Pro mléko a mléčné výrobky platí stejná pravidla + je ideální zaměřit se na kozí, ovčí a kraví produkty s kaseinem A2.
- Vejce od slepiček z volného chovu, které jsou krmeny přirozeně, tedy jako omnivoři. Vejce jsou značena 0 nebo 1.
- Zeleninu a ovoce preferujeme sezónní, lokální a pokud možno od farmářů nebo v bio kvalitě. Ideální jsou k tomu farmářské trhy.
V rámci systému PL rádi podporujeme lokální produkci, farmy, pěstírny a zemědělce, stejně tak ale podporujeme podnikatele a firmy, kteří přiváží potraviny v Performance kvalitě z okolních zemí. Já osobně proto hodně využívám potraviny a recepty z Řecka, Itálie (jako pečivo ze semoliny, Primitivo), Francie (skvělé sýry) nebo třeba i Skandinávie. Jen je důležité párovat je se správným ročním obdobím.
Závěr:
Pokud jste tento článek dočetli až sem, tak gratulujeme! Na základě jeho přečtení jste právě zjistili, že z pohledu zdraví, tak z určitého pohledu nezáleží na tom, pro jaký typ stravování se rozhodnete, ale je to kvalita, která rozhoduje o tom, jestli je stravování zdraví prospěšné, či nikoliv.
Problematika zdraví stravování je samozřejmě daleko hlubší, ale pokud se na tuto cestu chcete vydat, tak je třeba začínat na pevných základech.
Kvalita nám ale nepřináší pouze benefity pro naše zdraví, ale má taky potřebný ekologický a etický přesah do dnešní neudržitelné doby.
Mějte se!
Adam Česlík
Performance lifestyle
Žádné komentáře