Optimalizace zdraví Performance lifestyle

Proč má optimalizace zdraví přednost před tvrdým tréninkem?

💪 🔥 Máte ambice věnovat se tréninku nebo změnit svou postavu? Začněte nejprve u svého zdraví!

O tom, že pravidelný trénink má nespočet benefitů pro zdraví a dlouhověkost není v dnešní době příliš pochyb. Na co je ovšem potřeba dávat pozor, tak je naskočení do příliš tvrdých tréninků, na které ještě tělo není připraveno, a to v kontextu moderního životního stylu, jeho neduhů, a vlivu na lidské zdraví.


V takovém případě totiž začnou být tréninky velice rychle kontraproduktivní, protože místo stavění na pevných základech pojede člověk stále více a více na dluh (díky čemuž pak rychle z tréninku odpadne).

Tuto problematiku si můžete představit na příkladu člověka, který bude mít jako většina populace v dnešní době narušené biorytmy, neadekvátní stravu (s nedostatkem kvalitních živin), pravděpodobně do nějaké míry rozjetý zánět v těle, na buněčné úrovni zvýšený oxidativní stres, a celkově tak nedostatek energie a regenerační kapacity.

Začne-li za těchto podmínek tento člověk například i díky novoročnímu předsevzetí v lednu trénovat tvrdé tréninky s cílem zhubnout nebo nabrat svaly, tak si způsobí jen další stres a přesáhne své tělesné regenerační limity, čímž negativně ovlivní například své hormony (chronicky zvýšený kortizol, snížení pohlavních hormonů), bude se zvyšovat oxidativní stres a zánětlivost, a člověk se pak bude pocitově cítit stále hůře (trénink začne vysávat značnou část jeho životní energie).

V systému Performance na to jdeme jinak. Jsme totiž zastánci toho, aby člověk dal nejprve na svůj životní styl a základní pilíře zdraví, a během toho vyměnil hodinové tréninky v posilovně za každodenní lehkou tréninkovou / pohybovou aktivitu v délce 15 – 30 minut (v Holistickém protokolu k tomu najdete samostatnou kapitolu s příklady).

Tím pak lidem zůstane více energie pro velebení svého zdraví, kdy se mohou např. více soustředit na bio-optimalizaci (pomocí prostředí a naturálních postupů), pak lze začít postupně a udržitelněji tréninky implementovat zpět.

Ono jakmile své zdraví skutečně posílíte, tak budete z pohledu progresu a získání benefitů z tréninku v diametrálně odlišné pozici, než nezdravý přemotivovaný začátečník, který si při první cestě do posilovny vyzvedl i svůj první stimulační pre-workout, protože bez kofeinu ani ránu.


💯 Důležité je, že jakmile ozdravíte své tělo, tak se vám pak v tréninku otevřou dveře nespočtu možností, čemu se můžete začít věnovat. Tréninky se dají chytře stavět v rámci takzvané dlouhodobé progrese, a to dle cílů a ambicí daného jedince.

Proto, pokud jste s námi na cestě dlouhodobé podpory svého zdraví a máte pocit, že na adekvátní trénink máte, tak v tréninkové aplikaci ODBOJ-PT najdete spoustu tréninkové zábavy a edukačního obsahu! (Více na www.plstyle.cz/uvod)


Kam pro další informace?

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..