Existují desítky bylin, medicinálních hub a přírodních látek, které fungují jako tzv. Superlátky (pravé a nepravé rasayany).
V tomto článků se vybraným přírodním látkám pověnujeme v souvislosti s problémy, kterým jako lidé moderní společnosti nejčastěji čelíme, a jak nám může jejich využití pomoci je optimalizovat.
ÚROVNĚ ZDRAVÍ, KTERÉ V DNEŠNÍ DOBĚ VYŽADUJÍ PODPORU:
Podíváme-li se na životní styl typického moderního člověka, tak faktory jako nekvalitní průmyslově zpracovaná strava, chronické narušení cirkadiánního rytmu, zvýšená toxická zátěž a celkově život v uměle vytvořených podmínkách se dlouhodobě negativně propisuje na úrovních:
- ZVÝŠENÁ SYSTÉMOVÁ ZÁNĚTLIVOST – Chronická zánětlivost nízkého stupně.
- NARUŠENÍ TRÁVENÍ – Zejména zvýšená propustnosti střev (leaky-gut) a narušení mikrobiomu.
- ZDRAVÍ MOZKU – Nerovnováha v mozkové biochemii, zvýšené poškození mozku, snížení kognitivních funkcí.
Níže vám představíme, jak vybrané přírodní látky, jako je trans-resveratrol naturálně vyskytující se ve vinné révě, pterostilben jako derivát resveratrolu nacházející se např. v borůvkách, kurkumin jako hlavní superlátka Indického koření kurkumy a piperin nacházející se v černém pepři.
1) Proti-zánětlivý efekt v těle (jako odpověď na moderní životní styl).
Pokud má člověk v těle dlouhodobě zvýšenou zánětlivost (inflammation), dochází na jedné straně k vyčerpávání im.uni.ty a na druhé se narušují běžné metabolické a sebe-opravné funkce. Mezi hlavní faktory, které se podílejí na chronicky zvýšené zánětlivosti patří nejčastěji (většinou kombinace):
1. Chronické narušení cirkadiánního rytmu a nedostatek melatoninu (viz video-podcast melatonin a rak.ovina).
2. Pravidelná konzumace ultra zpracovaných potravin (junk food, fast foody, smažená jídla, silně zpracované cukrovinky, polotovary, chipsy, slazené sody a alkoholové nápoje).
3. Nebo stravování obsahující hodně oxidovaných omega 6 (rostlinné oleje na přípravu masa, smažení, do receptů, a ve většině bister, fast foodu a restaurací) nebo dokonce oxidovaných omega 3 (viz rizika rybího oleje) – podrobně o této problematice v naší knize Holistická Výživa I (kde najdete celkem 128 praktických témat).
4. Vysoká expozice umělým látkám, které spouští v těle oxidativní stres, ničí buňky a mitochondrie (viz. nové video problematika glyfo$átu, nebo rizika bisfenolů – nejen BPA).
5. A k tomu připočtěte kontext nenativních elmag. frekvencí mobilů, elektrospotřebičů, datových sítí, wifi a dalších – viz. krátké video nebo online přednáška Lidský elektromagnetismus.
Jak si s chronickým zánětem dokážou poradit zmíněné přírodní látky?
Vysvětlivky: (R) = Reference / link na studii popisující zmíněný efekt dané látky
TRANS-RESVERATROL (R)
- Trans-resveratrol pomáhá snižovat produkci pro-zánětlivých signálních molekul.
- Pomáhá snižovat enzym COX-2, který podporuje vznik zánětu podobně jako to dělají běžné proti-zánětlivé léky, ale s tím rozdílem, že neblokuje „zdravou“ formu zánětu, kterou naše tělo potřebuje.
- Taky funguje jako antioxidant, což znamená že pomáhá snižovat kořenovou příčinu zánětu, kterým je tvorba volných radikálu (ROS) na úrovni našich buněk.
- Ovlivňuje taky důležité geny a signální dráhy spojené nejen se snížením zánětlivosti, ale i dlouhověkostí.
PTEROSTILBEN (R)
- Pterostilben funguje podobným způsobem jako trans-resveratrol, kdy pomáhá snižovat produkci pro-zánětlivých signálních molekul.
- Díky svým antioxidačním účinům snižuje pomáhá eliminovat volné radikály.
- Zlepšuje funkci našich vlastních antioxidačních mechanismů – jako je např. glutathion.
- Stejně tak vede k epigenetickému působení na hlavní signální dráhy a geny zodpovědné za tělesnou obnovu a regeneraci.
KURKUMIN (R)
- Kurkumin patří mezi nejsilnější ajurvédské proti-zánětlivé superlátky.
- Snižuje zánětlivost díky antioxidačnímu působení (neutralizace volných radikálu).
- Aktivuje hlavní signální dráhy spojené s proti-zánětlivým efektem.
PIPERIN (R)
- Tato látka zvyšuje efekt výše zmíněných látek (např. zvyšuje bio-dostupnost kurkuminu a posiluje efekt trans-resveratrolu).
- Sama o sobě ale vykazuje antioxidační a imunomodulační účinky!
2) Pozitivní efekt na kognici (paměť, myšlení) a celkové zdraví mozku
Zdraví a fungování našeho mozku je naprostým stěžejním pro kvalitní prožívání našeho života a je proto potřeba o něj dlouhodobě pečovat! Dnešní prostředí a životní styl našemu mozku příliš neprospívá, což dokazují stále častější psychické problémy (způsobené nerovnováhou v mozkové biochemii) a narůstající počet případů neuro-degenerativních onemocnění (způsobené zvýšením poškozením mozku).
Vybrané přírodní látky dle vědeckých poznatků přináší potenciál nejen v optimalizaci vzniku problémů na úrovni mozku, ale zejména taky prevenci!
TRANS-RESVERATROL
- Ochrana mozkové bariéry: Trans-resveratrol pomáhá chránit mozkovou bariéru (blood brain barrier), která brání vstupu toxinům a jiným problematickým látkám do mozku, čímž přispívá k ochraně před poškozením. (R)
- Trans-resveratrol pomáhá zvyšovat průtok krve do mozku, což zlepšuje jeho zásobení kyslíkem a živinami. To se může projevit např. zlepšeným kognitivním výkonem. (R)
- Může vést k podpoře paměti a zmírňovaní únavy, zvlášť u starších dospělých.
PTEROSTILBEN
- Stejně jako trans-resveratrol, tak pomáhá zlepšovat průtok krve do mozku. (R)
- Zlepšuje tzn. neuroplasticitu, což znamená, že pomáhá mozku lépe se přizpůsobovat, učit se a pamatovat si nové informace nebo integrovat nové návyky. (R)
- Pomáhá snižovat zánětlivost (neuro-inflammation) mozku díky jeho antioxidačního efektu a tím předcházet rychlejšímu stárnutí mozku.
KURKUMIN
- Jedním ze zajímavých efektů kurkuminu je, že pomáhá v mozku vytvářet zásadní mastnou kyselinu DHA (Omega3), kterou potřebujeme pro správnou funkci mozkových buněk a celkové zdraví mozku. (R)
- Kurkumin chrání mozek před zánětem a oxidativním stresem. (R)
- Současně pomáhá optimalizovat hladiny důležitých neuro-molekul, jako je např. dopamin a serotonin, které hrají důležitou roli v naší náladě a motivaci. (R)
PIPERIN
- Zajimavostí je, že kombinace trans-resveratrolu s piperinem výrazně zlepšuje průtok krve do mozku, ve srovnání s užíváním samotného resveratrolu! (R)
3) Proti střevní propustnosti a zánětlivosti GIT + podpora mikrobiomu
Narušení integrity střevní bariéry (alias zvýšená střevní propustnost / leaky gut) je jedním z nejčastějších problémů vznikající na úrovni našeho trávení, kdy se současně jedná o spojující článek mezi vznikem dalších problémů v našem těle (primárně spojených se zánětlivostí a autoimunitou). Ke zvýšené propustnosti střev přispívá celá řada faktorů moderního způsobu života, počínaje nekvalitní průmyslově zpracovanou stravou, narušením cirkadiánního rytmu a nedostatku spánku nebo např. i chronickým stresem.
Výzkum přírodních superlátek nám dokazuje, že dokážou působit i na úrovní střevní bariéry (včetně mikrobiomu), což znamená, že jejich užívání přináší možnost jak tuto úroveň našeho zdraví chránit nebo optimalizovat.
TRANS-RESVERATROL
- Trans-resveratrol pomáhá stimulovat produkci látek, které jsou zodpovědné za ochranu střevní bariéry + posiluje proteiny těsných spojů, které plní úlohu držet buňky střevní bariéry těsně u sebe a tím bránit vstupu problematických látek do našeho těla. (R)
- Současně podporuje růst prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu. (R)
PTEROSTILBEN
- Pterostilben se ukázal jako efektivní pro posílení střevní bariéry (snížení její propustnosti) v kontextu intenzivního tréninku. (R)
- Pomáhá snižovat zánětlivost ve střevech, a tím chránit před zvýšenou střevní propustností. (R)
- Zajímavým efektem je, že pterostilben společně s resveratrolem pomáhají obnovovat přirozené biorytmy našeho střevního mikrobiomu (ano i ten je řízený cirkadiánním rytmem), který může být narušený např. jet lagem při cestování. (R)
KURKUMIN
- Kurkumin podporuje růst prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu, čímž napomáhá udržet rovnováhu mezi „škodlivými bakteriemi“, které současně potlačuje. (R)
- Posiluje ochrannou vrstvu sliznice střevní bariéry, a pomáhá posilovat integritu těsných spojů buněk střevní bariéry. (R)
- Současně snižuje zánětlivost a chrání před oxidativním stresem, který může být z řady příčin na úrovní střev zvýšený. (R)
PIPERIN
- Piperin stimuluje trávicí enzymy slinivky břišní, čímž zlepšuje trávicí schopnosti, zlepšuje absorpci látek (např. kurkuminu) v důsledku vlivu na strukturu střevní sliznice. (R)
- Zlepšuje absorbci kurkuminu tím, že zvětšuje absorbční plochu tenkého střeva – (R)
KOMBINACE SUPERLÁTEK V PERFORMANCE EPIGENETIC KOMPLEXU!

Záměrem navržení složení Performance Epigenetic Komplexu bylo spojit synergicky působící superlátky, které svým primárním efektem cílí na nejdůležitější signální dráhy a geny spojené se snižování zánětlivosti, ale současně působících na zdraví našeho mozku a kognitivní výkonnost, podporu trávení a obnovu střevní bariéry.
Proto v Performance Epigenetic Komplex najdete:
- Trans-resveratrol (300 mg): Efektivnější a bio-dostupnější forma oproti běžnému resveratrolu.
- Kurkumin (300 mg): Extrakt z kurkumy standardizovaný na 95 % kurkuminoidů.
- Pterostilben (50 mg): Kvalitní extrakt derivátu resveratrolu.
- Extrakt z černého pepře (4 mg): Obsahuje 90 % piperinu, zvyšující vstřebatelnost a účinnost ostatních látek v komplexu.
Synergický efekt obsažených látek:
- Snižování zánětlivosti.
- Podpora integrity a zdraví střevní bariéry.
- Posilování střevního mikrobiomu.
- Ochrana mozku před poškozením volnými radikály.
- Zlepšení kognitivních funkcí díky zvýšenému průtoku krve do mozku.
- Zvyšování dopaminu a serotoninu (motivace, nálada).
- Podpora dlouhověkosti – díky epigenetickému působení na klíčové signální dráhy a geny.
- Zlepšení imunitních funkcí.
- Anti-mikrobiální účinky
- Ochrana kardiovaskulárního systému.
Kdy a jak Performance epigenetic komplex užívat v praxi?
- 1 tbl. 2x denně v rámci PL-GUT protokolu zaměřující se na holistickou podporu trávení (trávící kapacity, střevní bariéry, mikrobiom a vylučování / detoxikace).
- 1-2 tbl. ráno v rámci neuro-optimalizace – podpora zdraví mozku, zlepšení kognitivních funkcí.
- 1-2 tbl. ráno v rámci optimalizace chronické zánětlivosti.
- 1-2 tbl. ráno pro synchronizaci cirkadiánního rytmu (např. při cestování).
- POZOR: Kvůli vlivu resveratrolu na cirkadiánní geny nikdy neužívat večer.




Žádné komentáře