Performance lifestyle Potraviny

Odkud čerpat vitamín D3 v zimě?

Vitamín D3, neboli cholekalciferol, je jedním z nejdůležitějších mikronutrientů. V organismu zapadá do více než dvou set pochodů, od tvorby imunity, přes metabolismus vápníku a tvorbu hormonů až po antikancerogenní funkce a v určité podobě ho najdete téměř ve všech buňkách.

 

Jak tedy zabezpečit jeho dostatečný příjem? Základním způsobem, jak mít dostatek vitamínu D, je vystavování se slunci. Díky slunečnímu záření – konkrétně UVB, které dopadá na kůži, dochází uvnitř ní ke štěpení derivátu cholesterolu – 7-dehydrocholesterolu a vzniku právě cholekalciferolu. Právě z toho důvodu není radno se vyhýbat cholesterolu ve stravě, určité množství je totiž nezbytné právě pro syntézu vitamínu D3, ale také pro samotnou tvorbu hormonů a další tělesné pochody.

Pokud jste se pravidelně vystavovali slunci od března až do září, jako to radíme, tak jste si na zimu vytvořili pořádnou zásobu vitaminu D, ze které můžete čerpat ještě několik měsíců (nadbytek totiž dokáže tělo „skladovat“ v buňkách na horší časy). Pokud jste ale jako většina lidí u nás viděli slunce pouze o víkendech pod silnou vrstvou ochranného krému blokujícího UVB záření, tak se lehce stane, že už od října začnete pociťovat nedostatek vitaminu D.

V obou případech je dobré vědět, jak během zimy na doplnění vitamínu D, když jej nemáme možnost vytvářet ze slunce:

 

Jak doplňovat vitamin D v zimě?

1. Jeďte na dovolenou

Tohle se samozřejmě nedá považovat za zdroj v pravém slova smyslu a mnoho z vás možná takové doporučení překvapí. Na druhou stranu – pokud jste ale zvyklí vydávat každý měsíc nemalou finanční částku za nejrůznější doplňky stravy ve snaze udržet se pohromadě, zkuste tyto peníze vložit raději do odjezdu na dovolenou, ze které vytěžíte maximum – budete co nejvíce venku na slunci, v kontaktu se zemí, budete se koupat v moři a konzumovat lokální potraviny.

O mých zápiscích z různých dovolených a cest se můžete dočíst ve speciální sekci zde na blogu.

Sami určitě víte, jak dobře se cítíte v létě, kdy můžete jíst zdánlivě cokoliv, daleko méně dbát na zdravý životní styl a přitom se cítíte o 1000% lépe než v zimě. Určitě si tedy dokážete představit, že taková zimní dovolená se pozitivně odrazí ve všech aspektech Vašeho života, včetně toho osobního a pracovního.  Sám se snažím pravidelně 1-2x za zimu vycestovat k moři, i když mám samozřejmě jako každý jiný podnikatel pocit, že na to není nikdy vhodný čas ani peníze.

 

2. Konzumujte živočišné produkty bohaté na D3

Mnoho zvířat ukládá vitamín D3 ve svých tkáních a k nalezení je pak i v jejich produktech. K tomu, aby se to ale stalo, je pochopitelně potřeba, aby byla zvířata chována v co nejpřirozenějších podmínkách – měla možnost dostatečného pobytu venku na denním světle a byla krmena přirozenou potravou. Bylo totiž zjištěno, že deficitem vitamínu D3 i dalších mikronutrientů nejvíce trpí slepice chované v klecích a halách, od jejich vajec pak tedy nemůžete očekávat žádné zázraky. Upřednostňujte proto kvalitu a ne kvantitu, výživnější strava vám bude odměnou za ohled na životní podmínky hospodářských zvířat.

Mezi potraviny nejbohatší na D3 patří:

  • Tučné ryby – zejména losos, který může obsahovat až okolo 1000 IU vitaminu D na 100 g.
  • Játra – a to nejen tresčí (která zmiňujeme u oleje z tresčích jater), ale i vepřová, nebo drůbeží. O tom, jestli v nich ale bude dostatek vitamínu D rozhoduje stejně jako u vajec a masa jejich původ a podmínky, ve kterých byla zvířata chována a krmivo, které měly k dispozici [R].
  • Vejce, zejména žloutky – vejce slepic chovaných venku obsahují okolo 160 IU vitaminu D na kus.
  • Máslo – kvalitní máslo od krav krmených travou obsahuje nejen dobře dostupný vitamín D3, ale také K2 a proto by nemělo chybět ve vašem jídelníčku.
  • Maso – maso od zvířat krmených travou obsahuje celou plejádu kvalitních mikronutrientů a stopových prvků.

 

3. Suplementy volte chytře

Suplementace vitamínu D3 je samozřejmě nejjednodušší, nemusíte nic moc řešit, pouze spolknete kapsli. Jenže i v rámci vědeckých studií bylo zjištěno, že ani dlouhodobá suplementace běžných kapslí s D3 (natož s D2) nevede k jeho efektivnímu zvyšování v těle.

Mnohem lepší je proto sáhnout po přírodních alternativách:

  • Pravý olej z tresčích jater – ten obsahuje okolo 1000 IU vitamínu D3 na polévkovou lžíci
  • Máslový olej – sehnat ho lze obvykle v kombinaci s olejem z tresčích jater a dokonce ve fermentované podobě. Takový suplement pak obsahuje vyvážený poměr vitamínu D3, K2, A a E.
  • Liposomální vitamín D3, ideálně sublinguální – vstřebatelnost této formy je mnohem vyšší než vstřebatelnost vitamínu z klasických kapslí. Vhodnou formu seženete například od Viridianu.

 

 

Není radno podceňovat sílu vitamínu D3 a jeho pozitivní efekty na lidské zdraví. Čím více vám chybí, tím více potom pochopitelně pocítíte jeho doplnění a pravděpodobně je vám také lépe ve světlé části roku. Pokud jste se v tom poznali, zkuste si naplánovat dovolenou do teplých krajů, nebo více konzumujte potraviny bohaté na D3.

Adam a Jana

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..