Holistický přístup Performance lifestyle

5 TIPŮ PRO OPTIMALIZACI RANNÍ RUTINY

Jsem velkým zastáncem toho, že správně nastavená ranní rutina je důležitá nejen pro ranní energii a celkové nakopnutí dne, ale také budování vědomí vlastní účinnosti (zvládnutí rutiny nastaví tempo pro zvládání tasků, které budou následovat), a celkový well-being. Ranní rutina je totiž něco, co Vám dělá příjemně, a měli byste se na ní těšit!

Rozhodně neplatí, že by člověk musel hned ráno naskočit do série klasických povinností, a rutina by ani jako tyto povinnosti brána být neměla.


Z hlediska vytváření vlastní ranní rutiny je dobré držet se několika pravidel:

Strategicky rozvrhněte čas!

1. Rutina v pracovní den by neměla trvat příliš dlouho, a měla by pokrýt hlavně aktivaci a rozproudění energie (rehydratace, dech, protažení). Cílem není na ranní rutině strávit hodinu a vystřílet si dopamin over stimuly nebo se naopak úplně setnout extra dlouhými meditacemi. I časově vytížený člověk si najde ráno 5 – 8 minut na to, aby měl lepší den.

Využijte vnější prostředí!

2. Ve světlé části roku je důležité implementovat na pár minut vystavování se rannímu slunci (obličej ke slunci a zavřené oči nebo sungazing) pro aktivaci cirkadiánního rytmu. Pokud je škaredě je důležitější krátká procházka, kdy na Vás denní světlo působí déle (ideálně 15 – 25 minut) – tu pak ale můžete počítat nad rámec základní rutiny, kterou většinou lidé pořeší doma.

Co když nestíháte?

3. Pokud se probudíte pozdě a už nestíháte, a cítíte na sobě stres, tak samozřejmě nemá smysl na sílu dělat celou rutinu, nicméně udělejte alespoň 15 – 30 prohloubených nádechů a výdechů, abyste právě snížili kortizolový overload a dostali se více do vlastní síly. Čím více nestíháte a jste ve stresu, tím více Vám zklidnění dechem pomůže dostat se do vlastní síly a stihnout pak vše lépe.

Nezapomínejte na víkend!

4. Pokud je na druhé stranně např. slunný víkendový den, tak si přivstaňte (já vím, opak toho co se dělá) a hned po probuzení naběhněte do nejbližšího parku / na travnatou plochu, sundejte boty, a udělejte rutinu tam. Můžete pak udělat více sérií dechových cvičení, uvolnění zatuhlých svalů a fascií a dát si krátké pohybové cvičení (jako jóga, work-in nebo prostě napodobujte zvířata – ranní pejskaři to milují).
Po takové rutině se pak zklidněte uvolněnými meditačními nádechy a pár minut meditujte nad vděčností a svým záměrem v životě.

Choďte, choďte a choďte!

5. Velice příjemnou formou ranní rutiny je po probuzení také rychlá procházka na 15 – 25 minut, při které spojíte pohyb, vystavování se slunci, prohloubené nádechy nosem a meditaci s otevřenýma očima.


VYDEJTE SE NA 12 TÝDENNÍ CESTU SEBEPOZNÁNÍ!

V rámci našeho 12 týdenního video-kurzu si osvojíte nejen řadu praktických strategií týkající se nastavení ranní a večerní rutiny, ale půjdete mnohem dál, tedy k očistě svého těla, mysli i Vědomí.

Tento video-kurz je doposud našim největším projektem, který přidává novou a do jeho vydání chybějící perspektivu práce sám se sebou, kterou je velebení našeho vnitřního světa.

Více informací o samotném kurzu najdete pod tlačítkem níže!

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..