Optimalizace zdraví Performance lifestyle

Akademie věd: Klesající kvalita pitné vody

Akademie věd České republiky v prostorách Poslanecké sněmovny před několika měsíci pořádala přednáška na téma klesající kvality naší pitné vody.

Nevystupovaly tam přitom žádná ořezávátka, ale odborníci z nejpovolanějších.


Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademi věd ČR tam prohlásil: „Dnešní úpravy vody jsou v podstatě chemické závody.“

Hovořilo se přitom o problematice sinic, pesticidů, mikroplastů, chlóru a dalších látek, které se objevují v naší pitné vodě a nedá se jich v čističkách zcela zbavit.

Aktuálním tématem v otázkách znečištění pitné vody jsou tzv. mikroplasty, které se do vody dostanou primárně z kosmetiky a praní syntetických tkanin. Ty přitom byly v ČR nalezeny ve všech testovaných úpravnách vody. V současnosti přitom neexistují normy pro jejich obsah v pitné vodě.

Celý článek na portálu AV ČR zde: http://www.avcr.cz/cs/pro-media/aktuality/Kvalita-pitne-vody-klesa-mini-vedci/
O problematice (ne)kvality kohoutkové vody jsem psal článek poprvé v břežnu roku 2016 (zde: https://bit.ly/2wgAuNd).

Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického ústavu se dále vyjádřil o toxinech, které se objevují ve vodě, a které do sebe dostáváme i z kosmetiky nebo plastových nádob:
„Ty nejnebezpečnější z nich dokážou narušovat hormonální systém zvířat a lidí. Jejich účinky se dávají do souvislosti ..se vzrůstajícím výskytem rakoviny prsu, varlat, snížnou plodností samců a předčasnou pubertou. Jde především o Bisfenola A (BPA)ftaláty či polychlorované bifenyly – ty narušují signální dráhu štítné žlázy.“

Více o problematice parabenů v kosmetice a co bylo potvrzeno ve výzkumech se dočtete zde: https://bit.ly/2PlDEYC
O plastech (BPA) potom zde: https://bit.ly/2LbOehz

Jak vidíte, všechno jsou to témata, která se roky řeší ve výzkumech i na vědeckých panelech, a na která je ve světě nahlas upozorňováno. Přesto se u nás ve skupině lidí, kteří se navenek tváří, že chtějí žít zdravě (příznivci fitness), setkávám na můj vkus až příliš často s demagogií a bagatelizací těchto témat.

Zatímco normy nám říkají o povoleném množství jednotlivých toxinů, ve skutečném životě je dostáváme do svých těl v kombinacích, a především na denní bázi a dlouhodobě (+ vždy něco navíc co věda teprve odhalí). Kdo nechce pro sebe nebo své děti přijmout toto riziko, musí se začít STARAT.

A udělat například tak jednoduchou věc, jako přejít k nezávadné kosmetice nebo si koupit filtr na vodu.

(O zdravé kosmetice, filtrech a doplňcích stravy  jsem nejprve dlouhé roky přednášel, vše ale bylo vzhledem k nízké dostupnosti pouze teorií, dokud je začal můj kamarád Jirka a jeho firma Votamax prodávat na jednom místě pod názvem Brainmarket). 

Adam Česlík

 

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..