Ilex Guayusa (alias Wayusa): Přemýšlivá práce / snižování zánětlivosti / nootropikum
Wayusa je posvátná rostlina z amazonských pralesů, která roste primárně na území Ekvádoru. Legendy indiánů kmene Kičua praví, že byla rostlinou učitelkou jejich předků, který je naučila během spánku snít, aby je tak ochránila před zlými duchy. Odtud název „noční strážce“.
Indiáni pijí wayusu tradičně ráno po probuzení, kdy ji dlouze vaří před rozbřeskem, a následně v kruhu rituálně popíjejí, během čehož si vykládají své živé sny z předešlé noci, a hledají v nich nové informace a učení.
Jedná se o příbuznou naší známé Cesmíny paraguayské (yerby), přesto je její účinek jiný. Vedle komplexu stimulantů (kofein, theobromin a další) obsahuje také velkou dávku L-theaninu, který v mozku podporuje tvorbu alfa vln a tím umožňuje kreativní a přemýšlivou práci.
A jaké jsou její další účinky ?
- Pozvedá energii a náladu.
- Podporuje koncentraci a výkonnost.
- Zabraňuje předčasnému stárnutí díky mnoha antioxidantům.
- Stimuluje sexuální libido.
- Prohlubuje vědomé snění.
- Očišťuje a posiluje játra, ledviny a močový měchýř.
- Normalizuje vysoký krevní tlak a pomáhá aktivovat srdce a krevní cirkulaci.
Kromě povzbuzujících účinků má Wayusa vliv na zdraví, psychiku a celkovou harmonizaci. Tělu dodává čistou postupně se uvolňující energii a má o 50% více antioxidantů, než zelený čaj.
Já osobně jsem se s ní poprvé setkal asi před čtyřmi lety na jednom festivalu, zrovna v době, kdy už mi Yerba nedělala vůbec dobře (měl jsem z ní hypoxii) a právě Wayusa mi skvěle sedla a napsal jsem na ní tehdy první Fat burning protokol za 30 dní usilovné práce (nálevy 2x denně).
A protože se u nás nedala téměř sehnat (pouze od lidí, kteří si ji nechali posílat přímo od indiánů z Ekvádoru), tak jsem si informace o tomto mocném lektvaru nechával pouze pro studenty Univerzity PL (stejně jako spoustu dalších superlátek).
Kde koupit:
Příprava:
Wayusa se tradičně připravuje trochu jinak než Yerba, a podle toho se pak liší i výsledný efekt. Pokud chcete zakusit její pravou potenci, tak ji vařte 20 minut na mírném plameni (středním stupni) ve velkém hrnci, a to před rozbřeskem. Následně ji můžete vychladit, dát do velké skleněné nádoby a postupně upíjet během dne nebo si ji nechat na 2 -3 dávky.
Při konzumaci z kalabsy bombillou (tak se ale skutečně tradičně nepije) se bude efekt více blížit klasické Yerbě, a některé neurotypy ji nemusejí adekvátně cítit.
První online přednáška a povídání se zaměřila na málo probádané téma (z pohledu klienta PL), které Vám přitom může dát hodně do života. Jižní Amerika, indiáni, etnobotanika a šamanské techniky jsou dlouho mým koníčkem, a rád Vám o nich něco málo řeknu.
Žádné komentáře