Biohacking cirkadiánní rytmus

3 tipy, jak využívat modré světlo blokující brýle

Blokace modrého světla hodinu, lépe dvě, před spaním, je na podzim extrémně důležitá, protože nám umožňuje upevnit nejen biorytmus cirkadiánní, ale také biorytmus cirkanuální.

K vyžití brýlí blokujících modré světlo (tzv. blue-blockers / BB) se vždycky najde spousta dokola se opakujících otázek, na základě kterých Vám chci představit 3 hlavní tipy pro jejich užívání pokud máte další otázky, pište do komentářů):

1. Vadí, pokud nejsou brýle zaoblené kolem obličeje? Co světlo přicházející z periferie?

BB brýle nemusí být zaoblené a blokovat periferní vidění.
⁠Fotoreceptory vnímající modré světlo, se nachází na střední spodní části sítnice, a proto není třeba mít brýle přes celé oči. Zaoblené brýle tak mají místo hlavně před spaním, když si například čtete, a chcete ležet na boku. Většinou se jedná o modely brýlí, které se prodávají primárně jako ochranné brýle pro práci.

2. Mohu BB brýle používat na práci s počítačem během dne?

⁠Na práci je ideální použít čiré brýle, které blokují kolem 10 – 15 % modré složky. Takové brýle blokují nejvíce intenzivní část modrého spektra (HEV), která ničí oči, neblokují ale zbytek modrého světla, které přes den potřebujeme.
Takové brýle by měly být velice lehce zbarvené do žluta, protože jak ukazují měření, tak většina brýlí pro práci na počítači neblokuje nic.
Na druhé straně není ideální používat oranžové BB, protože přes den modré světlo potřebujeme, abychom měli energii.


3. Koupil jsem si na internetu oranžové brýle, ale nepomáhají. Jak zjistím, že to funguje?

⁠Stává se, že se na trhu se objevují brýle blokující modré světlo, kdy výrobce uvádí 100% blokaci, ale po změření spektrometrem se zjistí, že tomu tak ani zdaleka není, a brýle neplní svou funkci. ⁠

Několikrát se nám tak stalo, že nějaké levné brýle z Amazonu např. modré světlo vůbec neblokovaly, byť měly červená skla.

Pamatujte proto, že brýle musí být na blokaci modrého/zeleného světla speciálně určeny, a ideální je, pokud jejich výrobce rovnou i přidává měření spektrometrem.

4. Jaké tedy doporučuješ brýle, které skutečně blokují to co mají?

Aktuálně doporučuji MITO BLUE BLOCKERS.
Ty ukazují, že takové brýle je možno vytvořit podle nejvyšších standardů kvality, s moderními a kvalitními obroučkami (barva matná černá), které se nemusíte stydět vzít ani do společnosti.

Obsahují navíc speciální skla se silnou reflexní vrstvou (proto z venku přecházejí mezi červenou a modrou), které na základě měření spektrometrem (viz foto) velice efektivně blokují celé modré, a část zeleného spektra, a přitom v nich vidíte dobře i večer na ulici (já osobně v nich dokonce řídím, což mi v jiných brýlích nešlo, vy to ale nezkoušejte :D).

Brýle v matném černém provedení a dvou designech + krásnou krabičku s logem mito light (taktéž v matné černé) nyní najdete na webu mitolight.cz

Může se Vám také líbit

Žádné komentáře

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..